Robert Kaplan: SAD mora popraviti odnose s Rusijom i maknuti je od Kine

Robert D. Kaplan, jedan od najutjecajnijih geopolitičih analitičara na svijetu, argumentira u članku za The National Interest da SAD mora popraviti odnose s Rusijom i udaljiti tu zemlju od Kine.

“Rusija se uvijek pokazala predalekim mostom za namjere modernog Zapada. I to je točka koju nažalost moramo prihvatiti. Prokazati Putina zbog kršenja ljudskih prava predstavlja puku pristojnost. Ali, neće nas daleko odvesti u smislu suočavanja s vječnom dilemom Rusije”, piše Kaplan u članku pod naslovom “Zašto je Rusia problem iz pakla”.

Spomenuti autor navodi da Zapad ne može transformirati Rusiju prema vlastitoj slici, kao što to nisu uspjeli Napoleon, Hitler i američki vođe u 1990-ima.

“Amerikanci se zavaravaju da je Rusija sila koja propada, zbog čega se ne moraju dogovoriti s njom kao što su to učinili Nijemci. U ovoj američkoj hipotezi ima dovoljno istine da je učini vjerodostojno, iako je u konačnici pogrešna”, smatra Kaplan i navodi da je, primjerice, ruska involviranost na Bliskom istoku dokaz da je Rusija rastuća sila, a ne sila koja propada.

Čak i kada bi došlo do promjene režima u Rusiji Moskva bi i dalje imala interes u “proširenju svog utjecaja izvan granica”, drži Kaplan.

SAD nema snage za protivljenje Kini i Rusiji u svakoj sferi, već mora raditi na slabljenju kinesko-ruskog saveza. SAD treba kombinirati različite varijante “pritiska i diplomacije kako bi se istražila područja u kojima SAD i Rusija mogu surađivati kako bi smanjili tenzije i dali poticaj Rusiji za odmicanje od jednostranog saveza s Kinom”, poručuje Kaplan i dodaje da bi od toga profitirali i SAD i Rusija.





Think-thank: SAD ne može odijeliti Rusiju od Kine

Komentari

komentar





You may also like