Rohani: ne može biti pregovora o iranskom raketnom programu

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je u ponedjeljak kako Iran neće pregovarati o svom raketnom programu te da je Joe Biden “vrlo dobro svjestan toga”, prenosi Reuters.

Podsjetimo Joe Biden je izrazio spremnost vratiti se nuklearnom sporazumu s Iranom, koji je Barrack Obama potpisao 2015., dok je Teheran javno izrazio zadovoljstvo zbog poraza Donalda Trumpa koji se odlučio za politiku “maksimalnog pritiska” prema Iranu, odnosno za oštre ekonomske sankcije.

Sporazumom iz 2015., koji su, osim Irana i SAD-a, potpisali Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Njemačka, Iran je ograničio razvoj nuklearnog programa, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a iz 2010. Iranu je zabranjeno poduzimanje “bilo kakve aktivnosti povezane s balističkim projektilima sposobnim za isporuku nuklearnog oružja”. Od potpisivanja sporazuma 2015. Iran je testirao mnoštvo balističkih projektila, dok su više balističkih projektila ispalili na američku vojnu bazu Ain Al-Asad u Iraku, zbog ubojstva glavnog zapovjednika Iranske revolucionarne garde Kasema Sulejmanija.

Komentari

komentar

You may also like