Rohani: pregovori nisu potrebni za obnovu nuklearnog sporazuma

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je u srijeda da nisu potrebni pregovori kako bi se obnovio nuklearni sporazum iz 2015., prenosi Al Jazeera.

Rohani je poručio da će Iran jednostavno poštivati preuzete obveze, ako ostale potpisnice to učine.

Podsjetimo 2015. su Iran, SAD, Rusija, Kina, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i EU potpisali nuklearni sporazum (JCPOA) kojim su ukinute međunarodne sankcije protiv Irana, u zamjenu za ograničenja iranska razvoja nuklearnog programa.

Trump je povukao SAD iz sporazuma, na što je Iran odgovorio kršenjem sporazuma, odnosno obogaćivanjem urana iznad razina zadanih sporazumom. Iran je drastično povećao dozvoljenu razinu obogaćivanja urana nakon ubojstva vođe nuklearnog programa Mohsena Fahrizadeha.

Iranski parlament odobrio je tako početkom prosinca zakon koji dopušta obogaćivanje uranija na razinu od 20 posto i ukida druga ograničenja. Trenutno Iran obogaćuje svoj uranij na razinu od nešto manje od 5 posto, iako ga sporazum iz 2015. ograničava na 3,67 posto.

Francuska, Velika Britanija i Njemačka označile su takav trend “vrlo zabrinjavajućim” i protivnim sporazumu.





“Iduća osoba (Trumpov nasljednik op.a) može postaviti lijepi komad papira i potpisati ga, samo je potreban potpis i bit ćemo tamo gdje smo bili. Ne trebamo trošiti vrijeme i ne trebaju nam pregovori”, rekao je Rohani u srijedu, prenosi Al Jazeera.

Rohani je rekao da ostale potpisnice također mogu preuzeti svoje obveze, pa će to učiniti i Iran.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je bio potpredsjednik Baracka Obame koji potpisao nuklearni sporazum, istaknuo je da želi obnoviti sporazum, ali uz nove pregovore.





Komentari

komentar

You may also like