Rohani: SAD ne ulaže ozbiljan napor da oživi nuklearni sporazum

Iranski predsjednik Hasan Rohani kazao je da Joe Biden, usprkos deklarativnom zalaganju za obnovu nuklearnog sporazuma (JCPOA) nije učinio ništa konkretno u tom smjeru.

Nije bilo “ozbiljnih napora” od strane SAD-a, kazao je Rohani u srijedu.

“Slažete li se da je Trump bio terorist? Ako se ne slažete, onda je vaša priča lažna. Ako se slažete, onda bi trebali istoga trena zaustaviti njegovo djelo”, kazao je Rohani, prenosi Al Jazeera.

Podsjetimo, 2015. je Iran sklopio nuklearni sporazum sa svjetskim silama (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Njemačka i Francuska) po kojemu se obvezao ograničiti razvoj nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Međutim, Donald Trump je povukao SAD iz sporazuma i nametnuo sankcije Iranu, tvrdeći da sporazum ne ograničava dovoljno iranski nuklearni program.

Iran je pak uzvratio obogaćivanjem urana na 20 posto, što je višestruko više od dopuštene razine po sporazumu





Teheran inzistira da se prvotno ukinu sve američke sankcije, dok Biden traži da se Iran prvo vrati obvezama i sporazuma.

SAD će također vjerojatno inzistirati na ograničenju iranskog razvoja projektila.

“Amerikanci lažu da im je potrebno vrijeme za ukidanje sankcije. Mogu to učiniti za sat vremena, a nama će trebati samo trenutak”, kazao je Rohani.





Komentari

komentar

You may also like