Rohani usporedio Trumpa sa šahom: Iran je ustao protiv “velikog terorista”

Iranski predsjednik Hasan Rohani usporedio je kraj Trumpovog mandata s padom režima šaha Reze Pahlavija u Iranu, prenosi državna iranska novinska agencija IRNA.

Rohani je rekao na sjednici vlade u srijedu kako se iranski narod borio protiv “velikog terorista” (Donalda Trumpa, op.a) protekle tri godine.

Iranski je predsjednik rekao kako je propala “politika maksimalnog pritiska protiv velike iranske nacije”.

“Kraj vladavine, uz sramotu i skandal pokazuju da tlačenje, rasizam i ilegalne prakse neće prevladati u svijetu”, rekao je Rohani, prenosi RT.

Teheran je otvoreno navijao za pobjedu Joea Bidena na izborima. Biden je bio potpredsjednik u Obaminoj administraciji koja je potpisala nuklearni sporazum s Iranom.
Novoizabrani američki predsjednik najavio je da neće više provoditi politiku „maksimalnog pritiska” na Iran kao njegov prethodnik Donald Trump, koji je povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma u svibnju 2018.

Sporazumom iz 2015. između Irana i svjetskih sila (SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) Teheran je pristao, u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija, ograničiti svoj nuklearni program i dopuštenu razinu obogaćenog urana.

Nakon što je Trump povukao SAD iz sporazuma Iran je započeo s postupnim povećanjem dopuštene razine te je sada dopuštena razina skoro šest puta veća nego po sporazumu.

.

Komentari

komentar

You may also like