Rolls Royce kupuje četiri bivša nuklearna postrojenja u sklopu nove britanske energetske politike

Odjel za nuklearnu energiju tvrtke Rolls-Royce  odabrao je četiri bivša nuklearna postrojenja za izgradnju nove skupine minijaturnih reaktora. Četiri lokacije u Engleskoj i Walesu u vlasništvu su Nuclear Decommissioning Authority, koja se brine o nekim od prvih britanskih nuklearnih lokacija koje su već dugo izvan funkcije, prenosi britanski The National.

Premijer Rishi Sunak obećao je ulaganje u novu generaciju nuklearne energije dok UK traži načine za povećanje svoje opskrbe energijom uslijed energetske krize. Rolls-Royce je rekao kako se nada da bi njegovi prvi mali modularni reaktori (SMR) mogli postati djelotvorni na početku 2030-ih. Planira koristiti javna sredstva za izgradnju više reaktora na svakoj lokaciji, predviđajući da bi to moglo stvoriti čak 40 000 radnih mjesta u Engleskoj i Walesu. Tom Samson, izvršni direktor Rolls-Royce SMR-a, nazvao je to prilikom da se “nova nuklearna energija vrati starim nuklearnim lokacijama”. “Što prije taj posao može započeti na lokaciji, prije ćemo moći isporučiti stabilne, sigurne opskrbe nuklearnom energijom s niskim udjelom ugljika iz SMR-ova dizajniranih i izgrađenih u Ujedinjenom Kraljevstvu”, rekao je.

Četiri lokacije na koje cilja Rolls-Royce su Trawsfynydd, Sellafield, Wylfa i Oldbury. Rolls-Royce također istražuje lokaciju pete povučene tvornice, Berkeley. U priopćenju tvrtke navode da bi sveukupno mogli generirati oko 15 gigavata električne energije s novim reaktorima. Imaju za cilj proizvesti 24 GW iz malih nuklearnih elektrana do 2050. Za usporedbu, vjetroturbine u Velikoj Britaniji nedavno su po prvi put proizvele rekordnih kombiniranih 20 GW dana 2.11., s ciljem da rekord bude 50 GW do 2030.

Mali reaktori sve su popularniji u energetskim strategijama britanske vlade jer su jeftiniji i brže se grade od konvencionalnih postrojenja. Međutim, UK bi također mogla izgraditi nove nuklearne elektrane pune veličine. Prvi takav projekt će vjerojatno biti Sizewell C, a njega zagovara bivši premijer Boris Johnson. Downing Street ovaj je tjedan zanijekao izvješća da bi projekt mogao biti odbačen, umjesto toga rekavši da su pregovori o financiranju u tijeku. Izgradnja drugog planiranog reaktora, Hinkley Point C u zapadnoj Engleskoj je ipak odgođena. Novi premijer Sunak ovaj je tjedan obećao da će “ulagati u izgradnju novih nuklearnih elektrana po prvi put od 1990-ih” kao dio nove britanske energetske strategije.

Komentari

komentar





You may also like