„Rosneft“ u koncesiju dobio naftni terminal u libanonskom Tripoliju

Ruski „Rosneft“ dobiva u 20-ogodišnju koncesiju naftni terminal u drugoj po veličini libanonskoj luci na istočnoj obali Sredozemnog mora, u gradu Tripolisu.

Ruski naftni div „Rosneft“ i libanonsko Ministarstvo energetike i vodnih resursa dogovorili su se o predaji toj tvrtci operativne uprave nad terminalom za skladištenje nafte i naftnih derivata u gradu Tripoliju (Tripolis), na sjeveru Libanona, na rok od 20 godina. Sporazum također uključuje i rekonstrukciju i proširenje terminala.

Predsjednik „Rosnefta“ Igor Sechin izjavio je slijedeće: „Realizacija projekata na Bliskom istoku jedan je od strateških smjerova razvoja kompanije. Sporazum će „Rosneftu“ omogućiti učvršćenje svojih pozicija u regiji…, i  pridonijeti razvoju međunarodnog trejdinga tvrtke.“

Ovaj poslovni potez, osim gospodarske, ima i svoju snažnu geopolitičku dimenziju s obzirom na geoprometni značaj Tripolija ali i čitavog Libanona, pa Rusija njime definitivno jača svoj položaj na Istočnom Sredozemlju.Moskva, nakon vojnog ulaska u građanski rat u Siriji na strani aktualne vlade u Damasku i planiranog dugoročnog stacioniranja svojih pomorskih i zračnih snaga u  dvijema ruskim bazama u toj zemlji, intenzivira svoju političko-diplomatsku i gospodarsku, poglavito energetsku prisutnost u bliskoistočnoj regiji. Osim nafte i plina, Moskva sve više računa i na razvoj nuklearne energije u glavnim zemljama regije, pa osim Turske, gdje Rosatom gradi prvu tursku nuklearku Akkuyu, to se isto očekuje i vezano uz planove Egipta za izgradnju njegove prve nuklearke pokraj Aleksandrije. Intenzivne razgovore po tom pitanju ruska strana vodi i sa Saudijskom Arabijom. Naravno, nije potrebno posebno spominjati kako je najveću suradnju u razvoju nuklearne energije Rusija na Bliskom istoku do sada ostvarila s Iranom, u kojem je već davno izgradila njegovu prvu nuklearku Bushehr, a gradit će i drugu – Bushehr II.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like