Ross: SAD i Kina su „jako daleko“ od sklapanja trgovinskog sporazuma

Novi kug američko-kineskih pregovora, koji će se održati krajem siječnja, najvjerojatnije neće dovesti do pomaka u riješavanju postojećih trgovinskih problema između Washingtona i Pekinga.

Američki ministar trgovine Wilbur Ross je 24. siječnja, u intervjuu televiziji CNBC, izjavio kako predstojeći pregovori teško mogu pomoći u razrješenju sporova između dviju država. SAD i Kina „jako su daleko“ od sklapanja trgovinskog sporazuma, kazao je ministar.

Treba reći i kako je Ross dao do znanja da američka vlada ne namjerava odustati od svojih planova o povećanju carina na kineske proizvode s 10% na 25% od 1. ožujka ove godine. Na taj način Trumpova administracija demonstrira svoju namjeru nastavka pritiska na Kinu, prijeteći joj novim carinskim ograničenjima u slučaju da pregovori ne dovedu do konkretnih rezultata.

–          CNBC: Gospodine Ross, možete li pojasniti stanje oko predstojećih pregovora između SAD-a i Kine?

–          Ross: „Slijedeći tjedan, 29.-30. siječnja, u SAD iz Kine dolazi delegacija od 30-ak osoba. Pregovori će trajati nekoliko dana. Mi smo napravili određene pripremne radnje, ali u cijelosti gledano mi smo jako daleko od riješenja te situacije. I, ako ćemo govoriti otvoreno, to ne treba izazivati čuđenje: nagomilalo se puno pitanja – ne samo oko toga koliko soje, ukapljenog plina ili drugih proizvoda netko mora kupiti, već su tu i drugi momenti, povezani s reformama i pravom na intelektualno vlasništvo.–          CNBC: Možemo li računati na nekakav napredak na tim pregovorima, hoće li doći do nekog postupnog pomaka ili će sklapanje trgovinskog sporazuma biti odgođeno?

–          Ross: „Imamo vremena do 1. ožujka, kada će se uvozne carine na proizvode iz Kine povećati s 10% na 25%. Mi imamo određeno vrijeme kako bismo postigli sporazum. Smatram kako Kina želi sklopiti sporazum. Mislim da i mi također želimo sklopiti sporazum. Ali to mora biti posao koji će zadovoljiti obje strane. Drugim riječima, ne treba se nadati kako će pregovori idućeg tjedna pomoći riješiti sva nesuglasja između SAD-a i Kine.“

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like