Roth: Dodik je poput Putina, retorika mu je odvratna

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Michael Roth ocijenio je kako se lider bosanskih Srba Milorad Dodik koristi “odvratnom retorikom” te da svojim ponašanjem podsjeća na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Neka je sram Milorada Dodika! Njegova retorika zvuči kao Putinova. Odvratno”, napisao je Roth na svom Twitter nalogu komentirajući salvu uvreda koje je Dodik u četvrtak uputio na račun Njemačke i njenih političara.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci bijesno reagirao na najave da bi Njemačka mogla uputiti svoje vojnike u vojnu misiju Europske unije u BiH (EUFOR).

Današnju je Njemačku srpski član Predsjedništva BiH usporedio s Trećim Reichom, a za izvjestitelja Bundestaga za BiH Adisa Ahmetovića kazao je kako ga podsjeća na pripadnike organizacije nacističke omladine Hitlerjugend.

Roth je ranije bio ministar za Europu u vladi Angele Merkel, a u Bundestag je izabran kao kandidat Socijaldemokratske partije (SPD) čiji je član i Ahmetović.

Na Dodikove je uvrede odgovorio porukom kako je to što on radi i govori primjer onoga što BiH ne treba.





“Bosni i Hercegovini je potrebna demokracija, pomirenje i suradnja umjesto mržnje, nacionalizma i separatizma. Ponosan sam na svog kolegu Adisa Ahmetovića i njemačke vojnike koji služe u korist mira i stabilnosti u regiji”, napisao je Roth.

Njemački vojnici bili su sastavnim dijelom vojne misije NATO-a u BiH upućene u tu zemlju nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, a svoje su sudjelovanje okončali kada je Alijansa mandat očuvanja mira prepustila Europskoj uniji kroz misiju “Althea” koja sada broji oko 1100 vojnika, pretežito iz Austrije, Mađarske i Rumunjske.

Pojačanje od oko 500 vojnika poslano je u BiH ranije ove godine zbog procjene zapovjednika austrijskog generala Antona Wesselya da je potrebno poduzeti dodatne mjere sigurnosti u okruženju destabiliziranom ruskom agresijom na Ukrajinu.





Dodik je pak kazao kako je greška što je mandat EUFOR-u uopće produžen te je najavio kako će poduzeti sve što može da bi se on što prije okončao aludirajući pri tom na moguću ulogu Rusije u Vijeću sigurnosti UN koje je do sada svake godine rutinski odobravalo nastavak vojne misije “Althea”.

General Wessely također je reagirao na Dodikove izjave kazavši kako je “razočaran” njegovim istupima.

“EUFOR će nastaviti izvršavati svoje zadatke nepristrano a prema svim građanima BiH odnosit će se s poštovanjem i na jednak način”, izjavio je austrijski general.

Komentari

komentar

You may also like