Rouhani: Iran će pokrenuti proizvodnju plutonija ako se SAD ne urazume

Iran će od 7. srpnja ponovo pokrenuti atomski reaktor u AC Arac na razinu od prije nuklearnog sporazuma, koju u međunarodnoj zajednici smatraju opasnom i pri kojoj se može proizvoditi plutonij, izvijestio je u srijedu, 3. srpnja, iranski predsjednik Hassan Rouhani. To će se dogoditi u slučaju da se strane ne vrate ispunjenju svojih obveza iz nuklearnog sporazuma iz srpnja 2015.g., tj. Teheran će u suprotnom ponovo početi proizvoditi plutonij. Rouhani je, također, pozvao Washington da se urazumi i ponovo vrati sporazumu, naglasivši, kako se Iran ispunjenju svojih obveza može vratiti tijekom jednog sata.

Radi se o novom iranskom odgovoru na jednostrano američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Teheranom, ali i signalu europskim potpisnicama toga sporazuma koje inzistiraju na iranskom nastavku ispunjavanja svojih obveza, pri čemu one do kraja ne izvršavaju obveze koje i same moraju provoditi. U tom se smislu navedeni datum 7. srpnja i odnosi na rok kojeg je Teheran prije dva mjeseca dao Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj da u praksi, a ne samo deklarativno počmu provoditi svoje obveze, prije svega one koje se odnose na osiguranje neometanog izvoza iranske nafte u EU, zaobilazeći američke sankcije.

Kako stvari stoje, teško da će se u tom smijeru nešto konkretno promijeniti s obzirom da se Washington oštro protivi takvoj mogućoj politici EU i ustrajava na naftnoj blokadi Irana, kao temelju njegovih protuiranskih sankcija. Zato je vrlo lako moguće da sporazum o iranskom nuklearnom programu uskoro i službeno postane „mrtvo slovo na papiru“ tj. da ga napusti i Iran, a samim time i sve ostale zemlje potpisnice. Daljnji scenarij bi bio isti kao i prije njegovog potpisivanja 2015.g. tj. EU bi se priklonile protuiranskoj politici SAD-a i time „sahranile“ svoj pokušaj glumljenja samostalnog međunarodnog vanjskopolitičkog subjekta, dok bi Teheran svoju zaštitu tražio (u ovom slučaju, za razliku od ranije i onu sigurnosnu), sve više u okretanju Rusiji i Kini jer će se sam, u novonastalim geopolitičkim okolnostima teško izboriti za zaštitu svojih nacionalnih interesa.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like