Rouhani: Iran neće ostati u nuklearnom sporazumu bez koristi po sebe

Iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je vodeće zemlje svijeta, kako Teheran ne namjerava ostati u nuklearnom sporazumu, potpisanom u srpnju 2015.g., ukoliko on „ne izvlači korist“ iz svog učešća, nakon što su ga Sjedinjene Države nedavno jednostrano napustile. Rouhani je to izjavio 12. lipnja, tijekom svog telefonskog razgovora s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Tom je prigodom Rouhani Macronu zahvalio na potpori sporazumu nakon jednostranog poteza Washingtona. Međutim, također je pozvao Francusku i druge svjetske zemlje, da skupa s deklarativnim izjavama o nužnosti spasa nuklearnog sporazuma poduzmu i konkretne mjere i poteze.

„Ukoliko Iran ne izvlači korist iz sporazuma, tada je praktički nekorisno (za Iran) ostati u njegovim okvirima“, izjavio je iranski predsjednik.

Podsjećamo: Iran od EU prije svega traži bankovna jamstva za korištenje europskog platnog sustava za nastavak gospodarske suradnje i realizaciju dogovorenih investicijskih projekata, a prije svega se zalaže za nastavak isporuka svoje nafte europskim rafinerijama. Iran u Europu izvozi oko jedne petine od svog ukupnog izvoza „crnog zlata“. Najveće tržište za iransku naftu je ono azijsko, prije svega Kina, Indija, Japan i Južna Koreja.

  

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like