Rouhani: „Trump je mrtav, a njegov je odlazak Božja milost“

Američki predsjednik na odlasku Donald Trump  “umro” je kao političar, „njegov politički život je gotov“, izjavio je u srijedu, 20. siječnja iranski predsjednik Hassan Rouhani na iranskoj državnoj televiziji. Trumpov odlazak nazvao je „Božjom milošću“.

Kraj Trumpovog mandata nazvao je “završetkom zlosretne vlade”, koja je na dan inauguracije Joea Bidena u nasljeđe ostavila polarizaciju društva u dva tabora i Washington kao “vojnu bazu”.

“Politička izolacija Sjedinjenih Država nasljeđe je Trumpa, Sjedinjene Države našle su se same u svojoj politici – djelovale su protiv Palestine, ostale same, većina svijeta se tome protivila. Ostao je sam kad se usprotivio nuklearnom sporazumu”, kazao je Hassan Rouhani.

Trumpa je također „počastio“ riječima “glupi terorist”, kazavši: “Nikad se prije nije dogodilo da je predsjednik Sjedinjenih Država tako otvoreno priznao ubojstvo velikog vojnog zapovjednika jedne zemlje (iranski general Qasem Soleimani, ubijen 3. siječnja 2020.g. u bagdadskoj zračnoj luci), koji je bio gost u drugoj državi.”

Rouhani se na sjednici iranske vlade osvrnuo i na nuklearni sporazum iz kojeg su se SAD jednostrano povukle u svibnju 2018. g. i kazao kako će Iran nastaviti ispunjavati uvjete iz tog sporazuma ako se novi američki predsjednik Joe Biden vrati svojim obvezama.

Prije toga, kandidat za položaj američkog državnog tajnika Anthony Blinken kazao je kako će, ako se Teheran prvi vrati provedbi Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja iz iranskog nuklearnog programa, Washington također biti spreman vratiti se poštivanju dogovora.





“Očekujemo od onih koji će danas preuzeti vlast u Bijeloj kući, povrat provedbe zakona, obveza i napora, ako mogu, da se riješe svih crnih točaka iz prethodne četiri godine, iako će neke zauvijek ostati u povijesti. Moraju se vratiti međunarodnim pravilima i rezoluciji 2231. Naravno, ako se vrate, naš će odgovor biti pozitivan”- kazao je iranski predsjednik.

 

Komentari

komentar





You may also like