Rublja raste u odnosu na američki dolar

Niz kažnjavajućih sankcija doveo je do kraha ruske valute u tjednima nakon invazije Ukrajine. Jedva mjesec dana kasnije, rublja se dramatično oporavila čime vriši pritisak na Bidenovu administraciju i njezine saveznike da uvedu još strože mjere kako bi oslabili sposobnost Kremlja da financira rat, prenosi Reuters.

Podaci moskovske burze pokazuju da ruska rublja jača u odnosu na dolar te da se gotovo vratila na prijeratnu razinu, prenosi Anadolu Agency.

Tečaj američki dolar/rublja pao je 2,54% na 81 u srijedu, prvi put da je dosegnuo tu razinu od 24. veljače, dana kada je Rusija pokrenula svoj rat protiv Ukrajine.

Analitičari kažu da ruska potražnja za korištenjem rublja za plaćanje plina zajedno s visokim cijenama energije pomaže ruskoj valuti. Cijena ruske nafte na međunarodnim tržištima trenutno iznosi oko 107 dolara po barelu, javlja Anadolu Agency.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je potpisao dekret kojim se od “neprijateljskih” zemalja zahtijeva da ruski plin plaćaju u rubljama te je dodao da će se ugovori o plinu prekinuti ako se od 1. travnja plaćanje ne izvrši u rubljama.

Unatoč rastu ruske valute, stručnjaci smatraju da su izgledi Rusije za brzim oporavkom loši – ljudi bježe i pokušavaju izvući svoj novac iz zemlje čime doprinose onome što Bijela kuća naziva “odljevom mozgova.” Zapadne financijske sankcije i kontrola izvoza, zajedno s nevoljkošću mnogih tvrtki da posluju u Rusiji, također su iznimno otežale uvoz robe, piše Reuters.
Komentari

komentar

You may also like