„Rugao se zec magarcu“: Gorbačov opet kritizira Jeljcina za raspad SSSR-a

Posljednji predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov u svojoj novoj knjizi optužio je već davno mrtvog Borisa Jeljcina za raspad te zemlje i izjavio kako se SSSR moglo spasiti kroz reforme.

„Moje iskreno mišljenje je da se put prema političkom suverenitetu republika, njihovoj gospodarskoj samostalnosti, očuvanju identiteta, razvoju kulture nalazio u obnovi Saveza, njegovoj pretvorbi u demokratsku, stvarnu, učnikovitu federaciju kojoj republike delegiraju dio svojih ovlasti“, napisao je posljednji sovjetski predsjednik u svojoj novoj knjizi pod naslovom „Što je stavljeno na kartu: budućnost globalnog svijeta“ koja će uskoro biti objavljena.

Odlučujući korak u tom smijeru trebao je biti „novi Savezni ugovor“, čije je potpisivanje „uništio puč iz kolovoza 1991.g.“, piše Gorbačov, navodeći kako se on do „kraja borio za jedinstvo zemlje“. Ali, navodi dalje, „vodstvo najveće republike u sastavu SSSR-a – Rusije na čelu s Borisom Jeljcinom krenulo je na put dezintegracije. Prevladala je linija … podjele zemlje“, tvrdi posljednji sovjetski čelnik. „Nikoga ne smije čuditi kako suglasno istraživanjima javnog mišljenja većina Rusa žali zbog raspada SSSR-a, a 90.-te godine prošlog stoljeća smatra najtežim razdobljem svoga života“, tvrdi Gorbačov.

Podsjećamo: i Mihail Gorbačov i Boris Jeljcin jedni su od postojano najnepopularnijih političara ne samo novije ruske povijesti. Još uvijek živi Gorbačov upravo zbog toga ima česte potrebe za opravdavanje svojih političkih poteza iz vremena kada se nalazio na čelu sovjetskoga „carstva“, međutim, malo mu tko u zemlji vjeruje. Štoviše, većina njegovih kritičara i široke javnosti optužuje ga i za izdaju bivše savezne države, prodaju njezinih nacionalnih interesa u bescjenje, kako onih vanjskopolitičkih, prije svega u Europi i tadašnjem Varšavskom ugovoru, tako i onih unutarnjih – vezanih uz njegovu čuvenu politiku „glasnosti“ i „perestrojke“, kada je on jedno zatvoreno i totalitarističko društvo „preko noći“ i potpuno nepripremljeno „bacio“ u „ralje“ liberalizma što je dovelo do posvemašnje anarhije koja se najviše očitovala u tragičnoj desetogodišnjoj vladavini Borisa Jeljcina u već osamostaljenoj Ruskoj Federaciji. A taj isti Jeljcin, s druge strane, „preko noći“ je, u doslovnom smislu te riječi, s Kremlja skinuo sovjetsku i podigao rusku nacionalnu zastavu, čime su se Rusi ujutro probudili u jednoj novoj državi, kao i stanovnici ostalih sovjetskih republika, od kojih mnoge još nisu bile niti proglasile svoju samostalnost pa čak to niti namjeravale učiniti – poput Kazahstana. Kako je u kaosu revolucije i građanskog rata stvoreno sovjetsko komunističko carstvo, ono se u istom takvom političkom kaosu i razgradilo. A Gorbačov i Jeljcin samo su dvije tragikomične figure koji su taj proces ubrzale.

 
Komentari

komentar

loading...

You may also like