Rusija tvrdi da je spremna izvesti desetke miliona tona žitarica ako Zapad ukloni restrikcije

Rusija ne sprječava izvoz žitarica s teritorija Ukrajine i spremna je izvesti desetke milijuna tona vlastitog žita ako Zapad prestane blokirati lanac opskrbe hranom, rekla je danas glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Rusija je spremna izvoziti desetke milijuna tona vlastitog žita ako se ukinu zabrane Zapada s njenog izvoza”, rekla je. Zaharova je kazala da Rusija ne sprječava izvoz žitarica iz Ukrajine i svakodnevno osigurava sigurne koridore za to. Prema njezinim riječima, ako je Zapad zabrinut zbog prehrambene krize, trebao bi “prestati blokirati opskrbu hranom”. Zaharova je naglasila da “upravo Washington, Bruxelles i London čine sve da umjetno eskaliraju probleme” s izvozom žitarica.

Rusija je ranije već optuživala Zapad za probleme s opskrbom hrane rekavši da zapadne sankcije otežavaju isplatu, ali i da su na meti sankcija mnogu proizvodi potrebni za proizvodnju hrane kao što je npr. gnojivo iz Bjelorusije.

Zaharova je danas kazala da krivnju za blokiranje izvoza žitarica iz Ukrajine snosi i kijevski režim, koji je odgovoran za razminiranje luka. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova također je kritizirala riječi njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock. “Pogledajte samo izjavu njemačke ministrice vanjskih poslova koja je apsolutno nečuvena i neprihvatljiva za političara, državnika i osobu. Ona pokazuje da slabo ili nimalo poznaje povijest svoje zemlje, Europe i svijeta kao cjeline. Izjavila je da Rusija sasvim namjerno izaziva glad i od svijeta čini taoce. Baerbock ne samo da laže, ona laže drsko i cinično”, rekla je Zaharova. Prema riječima glasnogovornice iz Moskve, njemačka ministrica vanjskih poslova čini sve da “zaboravi da je njezina zemlja povijesno koristila glad kao oružje i uzimala ljude kao taoce, uništavajući civilno stanovništvo”.

Početkom tjedna, prema izjavi Putina, Rusija u novoj poljoprivrednoj godini (koja će započeti 1. srpnja) može povećati izvoz žitarica na 50 milijuna tona s dosadašnjih 37 milijuna tona. U utorak su dužnosnici razgovarali o planovima za povećanje izvoza u Afriku.

Izvoz ukrajinskog žita, koji je blokiran već nekoliko mjeseci, je bitna tema i u fokusu je političara diljem svijeta. Iako je predloženo nekoliko opcija transporta, konačna odluka još nije donesena. Prema različitim procjenama, u Ukrajini je blokirano od 20 do 25 milijuna tona pšenice.

Komentari

komentar

You may also like