Rumunjska vlada upozorava na ishitrene zaključake o napadu na rusko veleposlanstvo

Ministarstvo vanjskih poslova Rumunjske pozvalo je da se pričekaju rezultati službene istrage o incidentu prilikom kojeg se automobil zabio u vrata ruskog veleposlanstva u Bukureštu, te mole sve strane da se suzdrže od ishitrenih zaključaka.

Policija u Bukureštu rekla je da je limuzina uletjela u kapiju oko 6 sati ujutro, ali da auto nije ušao u kompleks veleposlanstva. Na snimci snimljenoj prije nego što su vatrogasci stigli na mjesto vidi se prednji dio automobila koji gori, jer je ostao zabijen u kapiju. Zapaženo je osoblje kako trči tim područjem, prenosi DW. Vozač je umro, a drugi žrtava nema.

“Ministarstvo vanjskih poslova Rumunjske odbacuje stajalište ruskog veleposlanstva u Bukureštu nakon sumornog incidenta koji se dogodio rano jutros”, piše priopćenju rumunjskog ministarstva vanjskih poslova. “Stoga Ministarstvo vanjskih poslova svaku ocjenu ovog incidenta smatra ishitrenom, potpuno neprimjerenom i nebitnom”, dodaje se u priopćenju.

Ruski veleposlanik u Rumunjskoj Valerij Kuzmin izjavio je ranije tijekom dana da bi “napad automobilom na ulazu u zgradu ruskog veleposlanstva u Bukureštu trebao biti klasificiran kao teroristički napad”. Ruski veleposlanik u Rumunjskoj ranije je rekao da je vozač automobila imao sa sobom nekoliko kanistera s benzinom. Nakon što se počinitelj zabio u kapiju zgrade veleposlanstva, dežurni policajci pokušali su ga izvući iz automobila. “Međutim, on im je izravno rekao da će zapaliti benzin, što je i učinio i živ se spalio u autu”, precizirao je Kuzmin. Ruski Diplomat je dodao da je u noći 5. travnja pozvan u rumunjsko Ministarstvo vanjskih poslova, gdje mu je uručena nota o protjerivanju 10 ruskih diplomata iz zemlje. “Jučer su me pozvali u ministarstvo vanjskih poslova, gdje su mi uputili višestruke osude u vezi s događajima u ukrajinskoj]Buči”, rekao je Kuzmin. Savjetovao sam im da uključe TV, koji je prenosio sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a uživo, na kojoj je ruska delegacija iznosila činjenične informacije i argumente. “Međutim, u odgovoru mi je rečeno da moramo prijeći na drugu temu razgovora te mi je uručena nota o protjerivanju 10 diplomata iz osoblja našeg veleposlanstva”, istaknuo je veleposlanik, a prenosi ga ruski TASS.

Rumunjske vlasti odlučile su proglasiti deset ruskih diplomata koje rade u ruskom veleposlanstvu u Bukureštu kategorijom persona non grata na rumunjskom teritoriju, s obzirom na to da su njihovi postupci… u suprotnosti s Bečkom konvencijom”, navodi se u priopćenju ministarstva. Dodaje se da je veleposlanik pozvan u ministarstvo kako bi ga obavijestili o odluci. “Ministarstvo je ponovilo da odlučno osuđuje zločine počinjene u Buči i drugim ukrajinskim gradovima za koje je odgovorna Rusija”, prenosi Euronews.

Komentari

komentar





You may also like