Rumunjska: Nakon burnog raspada vlade, mandat za sastavljanje dan je centralističkom USR

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis dao je Dacianu Ciolosu, čelniku stranke USR, mandat za sastav nove vlade, nakon što je koalicijskoj vladi pod vodstvom Florina Citua koja je trajala samo devet mjeseci prošli tjedan izglasano nepovjerenje, piše Reuters.

Cituova koalicija raspala se prošli mjesec nakon što je centristički USR, relativno nova grupacija, povukla svoje ministre, ostavivši ga bez parlamentarne većine. USR je tada uložio zahtjev za izglasavanje nepovjerenja, odbivši se vratiti u vladu dok Citu ne bude smijenjen.

Ciolos, bivši premijer koji je vodio tehnokratsku vladu od  2015. do 2017. rekao je na svojoj Facebook stranici: “Spremni smo preuzeti odgovornost za vladu i početi pregovore sa svim političkim strankama kako bi dobili potporu”.

Ciolosova “stranka USR bila je jedina koja mi je dala prijedlog”, rekao je predsjednik novinarima u ponedjeljak, nakon konzultacija sa svim parlamentarnim strankama.

Po ustavu, Ciolos, čiji USR ima 17 posto mjesta u parlamentu, ima deset dana da formira vladu i da zatraži povjerenje u parlamentu. Analitičari kažu da će mu teško biti dobiti dovoljnu potporu budući da su oporbene stranke dosad govorile da neće poduprijeti manjinsku vladu niti ući u koaliciju s USR-om. Naime, Cioloșu nedostaje većina u zakonodavnom tijelu, a čelnici dviju najvećih stranaka: Nacionalno liberalne stranke (PNL) i Socijaldemokratske stranke (PSD) su rekli da neće podržati vladu koju vodi USR prije službene nominacije Iohannisa, piše Politico. Zbog ovakvog scenarija izgledan je nastavak političke krize u Rumunjskoj.

USR i PNL međusobno se okrivljavaju za trenutnu političku krizu, a  predsjednik Iohannis je također kritizirao USR zbog pokretanja kolapsa Cițuove vlade povlačenjem svojih ministara iz vlade i poticanjem glasovanja o povjerenju. USR je povukao svoje članove Vlade kao odgovor na Cițuovu smjenu ministra pravosuđa Steliana Iona koji dolazi iz redova USR i to bez prethodne najave.
U svojem statusu na Facebooku, Ciolos je rekao da će mu prioriteti biti borba protiv covida-19 i zauzdavanje rasta cijena energenata. Naravno, ako uopće sastavi vladu i dođe do pozicije premijera.

Komentari

komentar

You may also like