Rumunjska naredila podizanje “umirovljene” flote MiG-21 aviona

Rumunjska, zemlja koja dijeli granicu s Ukrajinom, je jučer objavila da vraća svoje lovce “MiG-21 LanceR” na nebo nakon što je prvotno odlučila da će njeni preostali avioni te vrste biti trajno prizemljeni 15. travnja 2022, piše The Drive.

Prvobitna odluka o “spuštanju” flote  uslijedila je nakon niza padova koji su uključivali ovaj tip , posljednji koji se dogodio 2. ožujka 2022. U vrijeme prizemljenja, Rumunjska je rekla da će se usredotočiti na ubrzani prijelaz na F-16AM/BM te da bi ti zrakoplovi trebali preuzeti ulogu MiG-ova. Potrebna funkcija aviona je “osiguravanje zračnog suvereniteta patrolama te održavanje kapaciteta uzbunjivanja za obranu rumunjskog zračnog prostora”. Taj je plan sada službeno odbačen, a  nadograđeni MiG-21 će služiti još najmanje godinu dana. Odluku je donijelo rumunjsko Vrhovno vijeće obrane.

U sklopu planova za zamjenu starih svojetskih mlaznjaka, 17 komada američkih F-16AM/BM-a prethodno je kupljeno iz Portugala u rabljenom stanju, a još 32 komad se  treba isporučiti iz norveških zaliha, ali je potonji proces odgođen. Rumnjuska ima 27 letećih MiG-21, od kojih su 19 LanceR-C, najsposobnija verzija, dok su ostali nešto manje modernizirani LanceR-B.

Bez isporuke norveških F-16 ispunjavanje ključnih uloga protuzračne obrane očito je veliki izazov, koji je vjerojatno rezultirao vraćanjem MiG-ova kako bi popunili prazninu, posebice zbog burnih zbivanja u susjedstvu. Činjenica da je rumunjsko ratno zrakoplovstvo izbacilo svoje LanceR-C u travnju s tako malo F-16 pri ruci i da je tranzicija još u tijeku bila je iznenađujuća s obzirom na okolnosti s kojima se Rumunjska suočavala u regiji. No, Bukurešt je, prilikom najave o vraćanju MiG-ova najavio i da rade na tome da “pokrenu korake za program nabavke zrakoplova pete generacije”, što dodatno naglašava želju zemlje za brzom modernizacijom svojih zračnih borbenih sposobnosti čak i unatoč nabavci F-16. U veljači, prije nego što je izbio sukob u Ukrajini, rumunjski predsjednik Klaus Lohannis rekao je da njegova zemlja želi nabaviti F-35 avione u 2030-ima.

LanceR-C su zapravo daleko moderniji borci nego što to njihova osnovna platforma dopušta. Iako je LanceR-C još uvijek MiG-21, njegova oprema je ekvivalentna lovcu četvrte generacije. Izrael je za Rumunjsku izvršio potrebne modernizacije što uključuje moderni multi-mode pulsni doppler radar, misijsko računalo i mogućnost korištenja precizno navođenog streljiva, kao što su laserski navođene bombe. Također, Izraelci su montirali integrirani paket za samozaštitu i mogućnost nošenja izraelskih kapsula za elektroničko ratovanje. LanceR-C pilot ima zaslon montiran na kacigu i moderan kokpit s višenamjenskim zaslonima i ručnim gasom. Sposobnost izvođenja preciznih napada i integriranja zapadnog pametnog oružja, zajedno s posjedovanjem modernog radara i sposobnosti elektroničkog ratovanja, mogla je Ukrajini pružiti barem nekakvu privremenu zaštitu.

Komentari

komentar





You may also like