Rumunjska presrela i prizemljila ukrajinski borbeni avion!

Rumunjska je jutros podigla dva svoja zrakoplova F-16 Fighting Falcon kako bi presrela strani vojni zrakoplov, priopćilo je ministarstvo obrane te zemlje.

Cilj presretanja bio je borbeni zrakoplov Suhoj Su-27 ukrajinskog ratnog zrakoplovstva. Ukrajinski avion je upućen je da sleti u zračnu bazu u blizini grada Bacaua u istočnoj Rumunjskoj, piše u priopćenju ministarstva. Tvrde da se pilot ukrajinskog aviona predao rumunjskim vlastima. Bukurešt još procjenjuje koje su pravne posljedice incidenta i će naknadno objaviti više detalja o incidentu.

“Dva rumunjska vojna zrakoplova postupila su prema međunarodnim pravilima uobičajenim u takvim situacijama. Presreli su i vizualno identificirali zrakoplov koji je ušao u rumunjski zračni prostor”, tvrde iz rumunjskog ministarstva, a prenosi The Romania Journal.

Vijest dolazi usred ruske vojne operacije u Ukrajini koju je Rusija pokrenula u četvrtak ujutro. Moskva je prepoznala ukrajinske vojne aerodrome i zrakoplove u zemlji kao primarne mete za svoje zračne napade. Rumunjska, članica NATO-a, izjavila je da je poduzela sve potrebne mjere opreza i da prati događaje koji se odvijaju u susjednoj zemlji.

Komentari

komentar





You may also like