Rumunjski ministar obrane podnio ostavku nakon pritiska zbog njegove izjave o Ukrajini

Rumunjski ministar obrane Vasile Dincu podnio je ostavku, rekavši da ne može surađivati ​​s predsjednikom države pošto je tjednima pod pritiskom nakon što je rekao da su pregovori s Rusijom jedina šansa za Ukrajinu da okonča rat, prenosi Reuters.

Članica Europske unije i NATO-a Rumunjska dijeli 650 kilometara dugu granicu s Ukrajinom i u njoj je postavljen američki obrambeni sustav Aegis, a od ove godine na njezinom je teritoriju stalno raspoređena borbena skupina Saveza.

Oko 2.65 milijuna Ukrajinaca izbjeglo je u Europu preko Rumunjske u osam mjeseci od početka rata.

“Nemoguće surađivati s rumunjskim predsjednikom”

“Moja gesta (ostavka) dolazi jer je nemoguće surađivati ​​s rumunjskim predsjednikom, vrhovnim zapovjednikom vojske”, objavio je Dincu u priopćenju. “Mislim da je moje povlačenje s dužnosti nužno kako ne bih naštetio odlukama i programima koji zahtijevaju fluidne lance zapovijedanja i kako ne bih blokirao niz projekata koji su prijeko potrebni za… ministarstvo i vojsku.”

Početkom listopada Dincu je rekao da su Ukrajini potrebni međunarodni saveznici za pregovore o sigurnosnim jamstvima i miru s Rusijom, što je izazvalo kritike predsjednika Klausa Iohannisa i čelnika vladajuće koalicije. Kasnije je rekao da su njegovi komentari izvučeni iz konteksta.

Iohannis je rekao da su Ukrajinci platili krvlju u ratu i da samo oni mogu odlučiti o čemu će i kada pregovarati, što je stav Rumunjske i EU.





Komentari

komentar

You may also like