Rus je pokušao tajno promijeniti stranu i boriti se za Ukrajinu, no plan je zakazao

Rus za kojeg Federalna služba sigurnosti (FSB) kaže da se planirao boriti za Ukrajinu osuđen je na četiri godine i osam mjeseci zatvora, navodi se u izvješću. Sergeja Ulukšonova, 30-godišnjeg stanovnika grada Krasnojarsk u Sibiru, osudio je regionalni sud, izvijestio je ruski listi Kommersant.

Sergej Ulukšonov optužen je za planiranje pridruživanja ukrajinskim oružanim snagama i borbu protiv Rusije. Specifičnije, Sergej Ulukšonov proglašen je krivim za pripremanje sudjelovanja u oružanoj formaciji na teritoriju strane države. Državni odvjetnik ga optužuje da dijeli “nacističke stavove”. Ovaj 30-godišnjak je optužen da je u proljeće 2022. proučavao “proukrajinske web stranice” i komunicirao s ukrajinskom stranom.

Osuđeni Rus je bio u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, i navodno je telefonirao predstavnika Službe sigurnosti Ukrajine, koji mu je objasnio kako ilegalno prijeći ukrajinsko-bjelorusku granicu. Sergeja su 8. travnja uhitili bjeloruski graničari, koji su ga predali FSB-u, piše u izvješću ruskog suda.

Sudski dokumenti ga opisuju kao “gorljivog protivnika unutarnje i vanjske politike Ruske Federacije”. U srpnju je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon koji izjednačava prebjeg s veleizdajom uz maksimalnu zatvorsku kaznu od 20 godina.

Komentari

komentar





You may also like