Rusi će održati najveću pomorsku paradu u svojoj povijesti

Proteklih godina jedan od najbrže razvijajućih rodova ruske vojske, u koji se ulažu znatna sredstva, svakako je mornarica. Za razliku od SAD-a Rusija ulaže u proizvodnju manjih i brzih vojnih brodova, sposobnih nositi najnovije raketno naoružanje – od krstarećih do hiperzvučnih raketa, što povećava mobilnosti i borbenu učinkovitost ali i štedi znatne financijske resurse u odnosu na izgradnju velikih plovnih objekata (za usporedbu, nosači za američke krstareće rakete Tomahawk isključivo moraju biti veliki brodovi). Međutim, u podmorničke snage Rusi i dalje se ulažu velika sredstva, kako u modernizaciju tako i u razvoj i proizvodnju novih strateških nuklearnih ali i „bešumnih“ operativnih i taktičkih dizel-podmornica.

Čini se kako vojni vrh te zemlje s ponosom namjerava zemlji i svijetu predstaviti svoja dostignuća upravo u sferi pomorskih snaga (one iz sfere kopnene vojske i zračnih snaga redovito pratimo kroz tradicionalnu vojnu paradu na Dan pobjede na moskovskom Crvenom trgu). To proizlazi iz slijedeće vijesti:

Glavna pomorska parada, koja će se održati u Sankt Peterburgu 25. srpnja, bit će najveća u povijesti ruske mornarice, izjavio je u utorak, 13. srpnja, ruski ministar obrane Sergej Šojgu, a prenose ruski mediji.

“Glavna pomorska parada, peta po redu u modernoj povijesti, održava se na 325. godišnjicu ruske flote. U njoj će sudjelovati snage svih flota i flotila. Uz to će biti uključeni transportni i specijalni zrakoplovi, jedrenjaci, kao i brodovi granične službe FSB-a”, izjavio je prvi čovjek ruskog MO na medijskoj konferenciji.

Napomenuo je kako će na paradi sudjelovati 54 broda, uključno i fregate Indije, Irana i Pakistana. U mimohodu će sudjelovati preko četiri tisuće mornara, a na kraju službenog dijela programa Sankt Peterburg će preletjeti 48 zrakoplova i helikoptera.

 





Komentari

komentar

You may also like