Rusi dobili što su htjeli: Europska komisija može dozvoliti plaćanje ruskog plina u rubljama!

Europska komisija poslala je pismo s obrazloženjem zemljama EU-a, u kojem je naznačila da će, uz niz uvjeta, tvrtke iz EU-a moći plaćati ruski plin u rubljama bez kršenja sankcija uvedenih Moskvi. O tome je u petak, 22. travnja, izvijestio britanski Reuters.

U dokumentu se navodi da jedna od mogućih shema plaćanja plina u rubljama predviđa otvaranje računa u dolarima ili eurima u ruskoj banci od strane tvrtki primatelja plina, kojoj europska tvrtka kreditira valutu, pretvara je u rublje i vrši plaćanje. Režim europskih sankcija ne sprječava operatere iz EU-a da otvore račune kod Gazprombanke ili da stupe u interakciju s bankom u pokušaju pronalaženja rješenja, naglašava se u tekstu.

Zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev jučer je kazao kako Europa neće izdržati tjedan dana bez ruskog plina, navodi ruski medij RIA Novosti.

“Cijenimo dosljednost i integritet naših europskih partnera. Poglavito s obzirom na to da će Europa, prema posljednjim podacima MMF-a, moći bez našeg plina najviše