Rusi grade novu vojnu bazu u Siriji, u blizini Damaska, za nadzor jugo-istoka zemlje

Libanonski medij Lebanon24  objavio je 23. lipnja informaciju kako Rusija u Siriji gradi novu vojnu bazu. Ovaj članak libanonskog medija, koji se poziva na izraelski izvor, Geopolitika.News prevodi u cjelosti:

Izraelski portal DEBKA file, specijaliziran za vojne obavještajne poslove, objavio je priopćenje kako je Rusija počela izgradnju nove vojne baze na jugo-istoku Sirije, u naselju Hirbet Ras al-Waar. To naselje nalazi se na sirijsko-iračkoj granici i na taj način Rusija po prvi put nakon vojnog ulaska u rujnu 2015. godine namjerava proširiti svoju nazočnost u Siriji, koja se ranije ograničavala na zapadni dio, uz sredozemnu obalu.

Kako navode autori teksta, nova baza će Rusiji omogućiti nadzor jugo-istočnih sirijskih regija i njezinih granica za čiju se kontrolu sukobljavaju postrojbe koje podupire SAD i one koje potpomaže Iran. Izvor tvrdi kako će ruska vojska biti bliža izraelskoj granici više nego ikada prije. Rusi će na taj način od središta Golanske visoravni biti udaljeni 85 kilometara i 110 kilometara od njezinog južnog dijela, što znači da će biti smješteni prilično blizu položaja izraelske vojske.

Kako se navodi, novi strateški poligon Rusije bit će 96 kilometara od sjevernog dijela jordanske granice i 185 kilometara od točaka razmještaja američke i jordanske vojske, u blizini zone At-Tanfa – na tromeđi Sirije, Iraka i Jordana.

U istom kontekstu autori navode kako će ta baza, koja se nalazi 50 kilometara od Damaska, olakšati zadaću potpore sirijskoj vojsci jer će joj osigurati pristup strateškim putovima koji povezuju istok i jug zemlje s glavnim gradom. Navodi se kako je početak izgradnje ruske baze povezan s obnovom američko-ruskih pregovora u jordanskom glavnom gradu Ammanu.

Izvor je potvrdio kako SAD, Rusija i Jordan nisu uspjeli postići suglasnost o osnivanju demilitarizirane zone u jugo-istočnom dijelu Sirije, koja bi obuhvatila izraelsko-jordansku granicu. Kako navodi izvor, Moskva je predstavila plan koji se sastoji od tri dijela, s ciljem smanjivanja napetosti u toj regiji:

1.       Američke oružane snage nastavljaju nadzirati zonu At-Tanf i, u zamjenu za to, moraju se suglasiti da nadzor grada Abu-Kamal na granici s Irakom zajednički obavljaju iranski (šijtski, op. GN.) i sirijski vojnici skupa s „Hezbollahom“;

2.      Nakon toga Moskva će osigurati povlačenje iranskih (šijtskih, op. GN.) boraca, podupiranih od strane Irana, i „Hezbollaha“, iz jugo-istočnog dijela Sirije;

3.       Osniva se zajednička rusko-američka uprava za provedbu aktivnosti u jugo-istočnom dijelu Sirije, uključno i gradovima u blizini izraelske i jordanske granice.

Washington, međutim, nije podržao ovaj ruski plan iz dva razloga:

1.      Uspostava nadzora sirijske vojske nad gradom Abu Kamalom omogućit će učvršćenje vlasti Irana u zoni sirijsko-iračke granice;

2.       SAD žele kako bi šijtski vojnici i „Hezbollah“ otišli sa sirijskog teritorija prije poduzimanja bilo kakvih koraka s američke strane, a ne nakon toga, kako razmatra ruski plan.

Međutim, Rusija još nije pokazala spremnost  za ustupke po tom pitanju, zaključuje libanonski medij, koji se poziva na izraelski izvor.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like