Rusi i Bjelorusi igrat će na Australian Openu usprkos pozivima ukrajinskog veleposlanika na suprotno

Australski teniski savez (Tennis Australia) neće promijeniti svoj stav o dozvoli ruskim i bjeloruskim tenisačima da sudjeluju na ovogodišnjem Australian Openu usprkos obnovljenim pozivima da im se to zabrani, piše Sydney Morning Herald.

Ukrajinski veleposlanik u Australiji, Vasyl Myroshnychenko, javno je pozvao TA u izjavi u srijedu da spriječi Ruse i Bjeloruse da igraju na Grand Slamu, kao što je Wimbledon učinio prošle godine.

Myroshnychenko je nazvao TA-jev stav “neprincipijelnim” i kazao da će tražiti sastanak sa šefom Australian Opena Craigom Tileyem.

“Igrači iz Rusije i Bjelorusije mogu sudjelovati u međunarodnim teniskim natjecanjima u neutralnom statusu, kao što će to biti i Australian Open 2023.”, piše australijski medij.

Australian Open održat će se od 16. do 29. siječnja.

Podsjećamo kako je nakon ruske invazije na Ukrajinu, Međunarodni olimpijski odbor MOO preporučio da se ruskim i bjeloruskim sportašima ne dozvoli sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima. Međutim, Udruga teniskih profesionalaca (ATP) i Ženska teniska udruga (WTA) reagirali su suprotno preporuci i dozvolili tenisačima tih dviju država nastupe na svojim turnirima u neutralnom statusu. Ovdje je izuzetak samo Velika Britanija čiji teniski savez Rusima i Bjelorusima nije dozvolio nastup na Wimbledonu 2022., zbog čega su ATP i WTA nedavno kaznili organizatore s po milijun dolara.





Komentari

komentar

You may also like