“Rusi igraju delikatnu igru”: Moskva zbunila Izrael izjavama o Siriji

Vrlo zanimljiv tekst objavio je danas, 28. srpnja, specijalizirani medij za Bliski istok Al-Monitor sa sjedištem u Washingtonu, a odnosi se na izjave visokih ruskih vojnih dužnosnika vezano uz Siriju i izraelske zračne akcije u toj zemlji.

Prije svega se to odnosi na tvrdnju ruskog kontra-admirala Vadima Kulita  (zamjenik zapovjednika  Ruskog centra za pomirbu zaraćenih strana u Siriji), o tome, da su ruski obrambeni sustavi presreli rakete koje su prošlog tjedna ispalila dva izraelska lovca F-16 na ciljeve u blizini sirijskog grada Homsa (o tome smo već izvijestili na našem portalu, pogledaj ovdje), a koje su, kako navodi američki medij, izazvale zaprepaštenje u Izraelu.

“Izrael nije dao službeni odgovor na izjave ruske strane. Neslužbeno, pobrinuo se da se fotografije koje prikazuju ozbiljnu štetu nanesenu ciljevima kao rezultat ovih napada objave u medijima. Iza zatvorenih vrata, službenici izraelskog Ministarstva obrane pokušavaju shvatiti značenje ruskih izjava. Je li to bio probni balon? Možda da. Planiraju li Rusi ograničiti djelovanje Izraela u Siriji, kako je tvrdio panarapski medij Asharq al-Awsat, iz Londona?”, pita se Al-Monitor.

Izrael još nije pritisnuo gumb za paniku. Međutim, visoki izraelski vojni izvor izjavio je za Al-Monitor kako su ruske tvrdnje “zavaravajuće”. Prema njegovim riječima, većinu izraelskih projektila Sirijci ne presreću i oni pogađaju cilj s velikom preciznošću.

“Suprotno onome što je rekao ruski zapovjednik, koliko Izrael zna, sustave za zračno presretanje SA17 i SA22 (protuzračni raketni sustav Buk-M1-2 i protuzračni sustav Pantsir-C1, op. GN.), raspoređene u Siriji, koristi vojska Sirijske Arapske Republike”, izjavio je izraelski izvor.

Prema izraelskim procjenama, ruske izjave bile su više taktički potez nego strateški pomak.
“Prenose nam poruke, i to ne samo nama”, rekao je visoki izraelski sigurnosni dužnosnik, pod uvjetom da ostane anoniman.  „Prva poruka vezana je za imidž Rusije i njezinih tržišnih interesa. Rusi žele dokazati svijetu, a posebno eventualnim klijentima, da njihovi sustavi dobro rade i da su sposobni presresti rakete izraelskog ratnog zrakoplovstva. Pokušali su prodati takve sustave Iranu i afričkim državama – ne uvijek uspješno. Kinezi im gaze za petama, pa postoji svojevrsna konkurencija za prestiž i tržišni udio.”

Međutim, Izrael zna da se “ne radi samo o prestižu i novcu”.

“Ova izjava Rusije nejasna je na svim razinama”, nastavio je izraelski izvor. “Prvo, to su pogrešne informacije. Brzina presretanja je spora i sustavima upravljaju Sirijci, a ne Rusi. I ne samo to, već postoji i mehanizam uspostavljen za sprečavanje nenamjernih incidenata između Izraelaca i Rusa na nebu iznad Sirije. “

Drugim riječima, Izraelu nije sasvim jasno koju igru ​​igraju Rusi. Neki nagađaju da Rusija također pokušava poboljšati svoj položaj u regiji nakon promjene administracije u Washingtonu i Jeruzalemu.

“Možda signaliziraju promjenu pravila igre, možda žele smanjiti aktivnost Izraela u Siriji”, napominje izvor.

“Rusi također surađuju s Teheranom”, rekao je drugi visoki izraelski vojni izvor za Al-Monitor„Teheran također ima novog predsjednika. Rusi igraju osjetljivu utakmicu s Iranom. Pokušavaju im prodati što više sustava, dok istodobno surađuju s izraelskim ratnim zrakoplovstvom u Siriji. Zainteresirani su za smirivanje iranskog režima. S jedne strane, oni dokazuju vojni i tehnološki potencijal Rusije, ali ne u sukobu s Izraelom i Sjedinjenim Državama. I na tome smo sada.”
Ovaj događaj pogoršava mnoge glavobolje s kojima se suočava nova izraelska vlada koja nastoji definirati svoju zonu utjecaja u Siriji i uspostaviti zdravo povjerenje s Bidenovom administracijom. Dvoje najbližih pomoćnika premijera Naftalija Bennetta posjetit će idućih dana Bijelu kuću: Bennettov novi savjetnik za međunarodne poslove Shimrit Meir i novi savjetnik za nacionalnu sigurnost Eyal Khulata. Uz sva ostala goruća pitanja na dnevnom redu Washingtona, oni će vjerojatno zatražiti od Amerikanaca da hitno pojasne Moskvi kako Sjedinjene Države podržavaju napore Izraela za sprječavanje iranskog djelovanja u Siriji, zaključuje Al-Monitor.

Ovdje treba dodati kako u prošlosti, osim formalnog neslaganja, Rusija nije oštrije reagirala na izraelske zračne napade na Siriju. Ruski državni i vojni dužnosnici permanentno zahtijevaju da im izraelska strana pruži dokaze o ciljevima na sirijskom tlu koji ugrožavaju izraelsku sigurnost i da će se ona sama o njima pobrinuti. Rusija, kako navode najviši diplomati te zemlje, neće dozvoliti da se sirijski teritorij koristi za bilo kakve napade na Izrael. Međutim, izraelski politički i vojni vrh na te se zahtjeve Moskve nije previše obazirao, o čemu svjedoči i činjenica o desecima zračnih napada na sirijske ciljeve svake godine.

Međutim, spomenuta izjava jednog od najviših ruskih vojnih zapovjednika na tlu Sirije mogla bi značiti promjenu. Izraelski izvori primjećuju kako sama činjenica da je Moskva odlučila dati takve izjave pokazuje koliko je veliko njezino nezadovoljstvo Izraelom “nakon dugog razdoblja smirivanja u bilateralnim odnosima”.

Protuzračni sustav Buk-M2E zaustavio napad izraelskih F-16 u Siriji

 

Komentari

komentar

You may also like