“Rusi igraju delikatnu igru”: Moskva zbunila Izrael izjavama o Siriji

Vrlo zanimljiv tekst objavio je danas, 28. srpnja, specijalizirani medij za Bliski istok Al-Monitor sa sjedištem u Washingtonu, a odnosi se na izjave visokih ruskih vojnih dužnosnika vezano uz Siriju i izraelske zračne akcije u toj zemlji.

Prije svega se to odnosi na tvrdnju ruskog kontra-admirala Vadima Kulita  (zamjenik zapovjednika  Ruskog centra za pomirbu zaraćenih strana u Siriji), o tome, da su ruski obrambeni sustavi presreli rakete koje su prošlog tjedna ispalila dva izraelska lovca F-16 na ciljeve u blizini sirijskog grada Homsa (o tome smo već izvijestili na našem portalu, pogledaj ovdje), a koje su, kako navodi američki medij, izazvale zaprepaštenje u Izraelu. 

“Izrael nije dao službeni odgovor na izjave ruske strane. Neslužbeno, pobrinuo se da se fotografije koje prikazuju ozbiljnu štetu nanesenu ciljevima kao rezultat ovih napada objave u medijima. Iza zatvorenih vrata, službenici izraelskog Ministarstva obrane pokušavaju shvatiti značenje ruskih izjava. Je li to bio probni balon? Možda da. Planiraju li Rusi ograničiti djelovanje Izraela u Siriji, kako je tvrdio panarapski medij Asharq al-Awsat, iz Londona?”, pita se