Rusi u Iranu grade novu atomsku centralu ‘Bushehr-2’

Ruska megatvrtka iz oblasti atomske energije „Rosatom“ započinje izgradnju drugog dijela nuklearke „Bushehr“, a svečanost polaganja kamena temeljca održat će se 10. rujna. Radi se o najvećem iranskom projektu uopće, čija cijena iznosi 10 milijardi dolara.

Prema ugovoru, tvrtka „Atomstroyeksport“ u vlasništvu „Rosatoma“, mora izgraditi dva energetska bloka (reaktora) snage 2,1 tisuću MWt, što će Iranu omogućiti povećanje ukupnog udjela električne energije proizvedene u atomskoj elektrani s 2 na 6%. Većinu električne energije Iran dobiva iz termoelektrana koje pretežito rade na prirodni plin.

Financiranje ovog projekta u potpunosti je preuzela iranska strana kroz svoju tvrtku Nuclear Power Production and Development Company of Iran” (NPPD). Ruska strana obvezna je izgraditi dva energetska bloka po sistemu „ključ u ruke“, a gradit će je po najnovijem ruskom projektu 3+.

„Projekt ima certifikat EUR. U projektu AC „Bushehr-2“ bit će korištene jedinstvene tehnologije i najnovija riješenja, a također i nova koncepcija sigurnosti“, navodi se u tvrtci „Atomstroyeksport“.

Ugovor o izgradnji AC „Bushehr-2“ potpisan je 2014. godine i postao je najveći ruski projekt u Iranu nakon ukidanja sankcija. Iran je izabrao rusku tehnologiju zbog zadovoljstva radom AC „Bushehr“ i ispunjavanjem obveza ruske strane koje se odnose na njezino funkcioniranje i održavanje, i to u vrlo složenim klimatskim uvjetima gdje temperatura okoliša premašuje 40°C. Osim toga, ruska tehnologija izgradnje nuklearki jedna je od najsuvremenijih i najkonkurentnijih u svijetu, uz ugrađene najviše sigurnosne standarde rada. Sadašnja niska vrijednost rublja još više podiže rusku konkurentnost pri dobivanju unosnih ugovora o izgradnji nuklearki što zabrinjava njihove konkurente, poglavito one iz SAD-a i Francuske. Jednini ozbiljniji konkurent Rusima na tom polju, kada je u pitanju cijena, postaje Kina. Ruska tvrtka „Rosatom“ trenutačno gradi nuklearke u Turskoj i Indiji, a izgradit će nuklearku i u Finskoj, kao i novi energetski blok mađarske AC Paks. Veliki planovi oko izgradnje nuklearki od strane Rusije postoje i u arapskim zemljama, prije svega u Egiptu s kojim je o tome postignuta suglasnost, ali i u Saudijskoj Arabiji.

Inače, atomska centrala „Bushehr“ u eksplataciju je uvedena 2011. godine. Javnosti je malo poznato kako je njezina izgradnja počela još davne 1975. g., a izvođač je bio zapadnonjemački koncern Kraftwerk Union. 1979. godine u Iranu je izvršena Islamska revolucija, a tadašnja Zapadna Njemačka se sljedeće godine priključila uvedenim američkim sankcijama protiv te zemlje pa je izgradnja nuklearke zaustavljena. U 1995. godini Iran je s Rusijom potpisao ugovor o izgradnji AC „Bushehr“, njezinog prvog energetskog bloka. Nakon prilično velikih političkih peripetija vezanih uz američko protivljenje njezinoj izgradnji, ona je u listopadu 2010. godine konačno dobila licencu za eksploataciju.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like