Rusi lansirali 4 interkontinentalne balističke rakete iz strateške podmornice u Ohotskom moru

Nastavljaju se „ratne igre“, ovoga puta u režiji Ruske Federacije. Nakon što je jučer glavna fregata Admiral Gorshkov uspješno lansirala najnoviju hiperzvučnu protubrodsku raketu Cirkon s Bijelog mora na poligon u regiji Arhangelsk, uništivši cilj na udaljenosti većoj od 350 kilometara,  rusko Ministarstvo obrane danas je izvijestilo o još jednom testiranju – izvršenom u subotu, 12. prosinca.

Ovoga se puta radi o uzastopnom lansiranju četiri interkontinentalne balističke rakete R-30 Bulava iz strateške atomske podmornice Vladimir Monomakh, projekta 955 Borey, o čemu je objavljen i video.

Lansiranje se odvijalo iz podvodnog položaja, u Ohotskom moru na ruskom Dalekom istoku, a cilj se nalazio na poligonu Chizha (regija Arhangelsk), Sve su bojeve glave uspješno pogodile zadani cilj, navedeno je u službenom priopćenju.

Uzastopno lansiranje četiri balističke rakete R-30 odjednom tijekom bojevog gađanja u Rusiji je izvedeno prvi put. Prije toga podmornica je lansirala samo po dvije rakete Bulava u jednoj salvi – u studenom 2015. g. iz Bijelog mora.

Raketa Bulava pokreće se na kruto gorivo, a lansirna joj je masa veća od 36 tona. Može uništavati ciljeve na udaljenosti do 9300 kilometara i nositi 1150 kg bojevih komponenti na zadani cilj.

Strateška atomska podmornica Vladimir Monomakh podmornica je četvrte generacije i u sastavu je ruske Tihooceanske flote. Glavno naoružanje sastoji joj se od 16 balističkih projektila Bulava s nuklearnim bojevim glavama.





 

 

Komentari

komentar





You may also like