Rusi Lavov napadaju iz neočekivanog smjera i raketama koje je imala i Ukrajina

Rusi su jutros po prvi put raketirali širu zonu Lavova, konkretno tvornicu LGARZ za popravak zrakoplova, prije svega MiG-ova, a navodno i vojno uzletište kojim je LGARZ upravljao.

Lvov je najveći grad na zapadu Ukrajine koji je do sada zbog svog geografskog položaja bio pošteđen napada. Ono što je zanimljivo je, da su prema prvim analizama, Rusi napali krstarećim raketama Kh-555, što je samo unaprijeđena verzija Kh-55, posljednje hladnoratovske sovjetske krstareće rakete, čiji je glavni zadatak u to doba bio ponijeti nuklearnu bojevu glavu prema zapadnoj Europi.

U međuvremenu se stanje promijenilo, pojavile su se nove potrebe, pa je modernizirana u Kh-555, kako bi prije svega bila krstareća raketa za konvencionalne bojne glave. Naknadno će Rusi, prateći svjetske trendove, napraviti i stealth verziju Kh-101, ali čini se kako nju nisu proizveli u prevelikom broju primjeraka.

Ono što je pomalo ironično u čitavoj priči je da je posve realna mogućnost da su okolicu Lavova pogađale nekadašnje ukrajinske rakete. Naime, po raspadu Sovjetskog Saveza trebalo je razdijeliti naoružanje, i u toj podjeli Ukrajinci su Rusima vratili oko 500 primjeraka ovih projektila. Neki od njih su završili na modernizaciji, tako da je moguće da su u varijanti Kh-555 sletjeli na Lavov. Treba naglasiti da je Ukrajina otprilike 500 takvih raketa i uništila, a tako puno ih je imala jer su se jedno određeno vrijeme i proizvodili u Harkovu, u pogonima KhAZ-a.

Inače, ovaj je napad, prema ukrajinskim analizama, pokazao sklonost Rusa da ove rakete lansiraju sa zrakoplova koji se kreću nad Crnim morem. Lavovu onda prilaze s jugoistoka, nakon što prelete najvjerojatnije Moldaviju.

Nekoliko je razloga zašto se Rusi odlučuju na ovakav način lansiranja, iako bi teoretski to mogli napraviti iz veće blizine. Prije svega, za pretpostaviti je da je protuzračna obrana Lavova bila do sada snažnije grupirana prema istoku i sjeveru, gdje traju ratna zbivanja i gdje je Bjelorusija s ruskom vojskom u njoj. Smanjuje se mogućnost i presretanja projektila, jer je kraće nad ukrajinskim teritorijem, a i izbjegava se slati strateške bombardere Tu-160, Tu-95 i Tu-22M iznad Ukrajine (iako se tim zrakoplovima mogu vršiti raketiranja i s velikih distanci, daleko izvan zračnog prostora same Ukrajine).





Čini se kako je i Rusima jasno da nisu uništili čitavo zrakoplovstvo i PZO protivničke strane, pa se ne isplati riskirati rušenje bombardera iznad Ukrajine, to bi bio veliki udar na moral. Također se mora postaviti i pitanje kakav je dogovor Rusa s Bjelorusima tj. smiju li uopće ruski zrakoplovi lansirati rakete na Ukrajinu iz bjeloruskog zračnog prostora s obzirom da bi u tom slučaju Ukrajina Bjelorusiju mogla smatrati aktivnom stranom u sukobu tj. tretirati je kao agresora i sukladno tome se prema njoj ponašati, prije svega u vojnom smislu.

Komentari

komentar





You may also like