Rusi najnoviju interkontinentalnu raketu „Sarmat“ uključuju u vojni sastav već 2022. g.

Nova ruska interkontinentalna balistička raketa (ICBM) RS-28 “Sarmat” bit će stavljena u uporabu strateških vojnih snaga RF najkasnije u jesen 2022. godine. O tome je izjavio predsjednik moćne ruske državne kompanije Roskosmos Dmitrij Rogozin u intervjuu za televiziju Russia 24.

Interkontinentalna balistička raketa “Sarmat” imala je prvo probno i uspješno lansiranje prije četiri dana – 20. travnja. (naslovna foto: ICBM Topol M)

Prema riječima Dmitrija Rogozina, kopnena infrastruktura za tu golemu raketu, tešku više od 200 tona i dužu od 30 metara već postoji. U tu se svrhu planiraju  koristiti isti raketni podzemni silosi kao i za ICBM Voevoda, proizvedenu krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, na samom sutonu SSSR-a.

“Ovo štedi ogromna sredstva i vrijeme – što je najvažnije za stavljanje sustava u funkciju”, izjavio je čelnik Roskosmosa.

Kazao je kako će najnovije rakete prije svega biti stavljene u službu na Krasnojarskom teritoriju, u Uzhuru. Radi se o teritoriju Zapadnog Sibira.

Rogozin je naglasio da su projektili Sarmat superiorniji u snazi ​​u odnosu na sva druga strateška oružja u svijetu i da im je glavna značajka njihov praktički neograničen domet: projektil je sposoban do cilja doletjeti i kroz Sjeverni i kroz Južni pol, izbjegavajući pri tom sve postojeće najsuvremenije proturaketne sustave.





Više o ovoj temi možete doznati u našoj vojnoj analizi na poveznici ovdje ili ispod teksta.

Z. Meter: Rusi demonstrirali svoje ultimativno oružje „sudnjeg dana“





 

 

Komentari

komentar

You may also like