Rusi napali islamiste u regij Idlib

Kao što se moglo i očekivati, nije izostao ruski vojni odgovor prema islamistima iz regije Idlib, koji su 19. ovog mjeseca okružili i napali malobrojne ruske vojne snage koje nadziru uspostavljenu zonu deeskalacije na sjeveru susjedne regije Homs, uz granicu s regijom Idlib.

U petak, 22. rujna, u 10 sati i 11 minuta, ruska podmornica „Velikiy Novgorod“ iz sastava ruske Crnomorske flote, iz akvatorija Sredozemnog mora izvršila je lansiranje krstarećih raketa „Kalibr“ po ciljevima terorističkih organizacija u Siriji, izvjestilo je rusko Ministarstvo obrane. Ciljevi napada bili su objekti boraca „Jabhat al-Nusre“ u regiji Idlib, udaljeni oko 300 kilometara od mjesta ispaljivanja raketa. Uništene su važne zapovjedne točke, kampovi za obuku i oklopna vozila, koji su sudjelovali u pokušaju okruženja i likvidacije 29 ruskih vojnika i policajaca na sjeveru regije Hama, navodi se u priopćenju ruskog MO.

Podsjećamo: borci terorističke organizacije „Jabhat al-Nusra“, koji su u regiji Idlib odnijeli prevagu nad proturskim oporbenim organizacijama i drže pod nadzorom sve tamošnje najvažnije gradove i prometnice, pa čak i granični prijelaz prema Turskoj, 19. rujna iznenada su pokrenuli napad sjeverno od grada Hame u istoimenoj susjednoj regiji, kojim su uspjeli potisnuti sirijsku vojsku 12 kilometara od crte razdvajanja. Jedan od njihovih glavnih ciljeva bilo je okruženje tamo stacioniranih ruskih snaga koje imaju zadatak kontrole na nadzornoj točci u tamošnjoj zoni deeskalacije. Odmah nakon njihovog okruženja, rusko i sirijsko vojno zapovjedništvo formiralo je specijalne snage za njihovu deblokadu, u kojoj su sudjelovali sirijski i ruski vojni specijalci, kao i ruske postrojbe iz „Sjevernog Kavkaza“, koje su, uz intenzivno djelovanje ruskog zrakoplovstva deblokirale i izvukle ruske vojnika iz obruča, a potom i potisnule islamiste na početne položaje. Tijekom operacije, trojica ruskih specijalaca bila su ranjena.

 

 Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like