Rusi napustili Černobil; Ukrajinci se spremaju za nove napade

Ruske vojne snage napustile su kontaminirano nuklearno područje u Černobilu rano u petak nakon što su vratile kontrolu Ukrajincima, objavile su ukrajinske vlasti. U isto su se vrijeme istočni dijelovi zemlje pripremali za nove napade, a Rusi su blokirali još jednu humanitarnu misiju za opkoljeni lučki grad Mariupolj.

Ukrajinska državna elektroenergetska tvrtka Energoatom objavila je da je do povlačenja u Černobilu došlo nakon što su vojnici primili “značajne doze” radijacije od kopanja rovova u šumi u zoni isključenja oko zatvorene elektrane. No, dodali su da nije bilo neovisne potvrde ovih tvrdnji.

Edwin Lyman, nuklearni stručnjak pri Uniji zabrinutih znanstvenika sa sjedištem u SAD-u, rekao je da se “čini malo vjerojatnim” da će veliki broj vojnika razviti tešku radijacijsku bolest, ali je nemoguće znati sa sigurnošću bez više detalja.

Rekao je da je kontaminirani materijal vjerojatno bio zakopan ili prekriven novim gornjim slojem tla tijekom čišćenja Černobila, a neki su vojnici možda bili izloženi “vrućoj točki” radijacije tijekom kopanja.

Razmjena kontrole dogodila se usred sve većih naznaka da Kremlj koristi razgovore o deeskalaciji u Ukrajini kao pokriće za pregrupiranje, opskrbu svojih snaga i njihovo preraspoređivanje za pojačanu ofenzivu u istočnom dijelu zemlje, prenosi AP.

Ruske su snage zauzele Černobil u početnim fazama invazije 24. veljače, što je izazvalo strah međunarodne zajednice da bi Rusi nenamjerno mogli uzrokovati štetu ili poremećaj koji bi doveo do širenja radijacije. Radnici na gradilištu, međutim, nadziru sigurno skladištenje istrošenih gorivih šipki i betonske ruševine reaktora koji je eksplodirao 1986. godine.





U opkoljenom lučkom gradu Mariupolju, ruske su snage blokirale konvoj od 45 autobusa kojima su Ukrajinci pokušavali evakuirati ljude nakon što je ruska vojska pristala na ograničeni prekid vatre u tom području. Samo 631 osoba uspjela je izaći iz grada privatnim automobilima, navodi ukrajinska vlada.

Ruske snage također su zaplijenile 14 tona hrane i medicinskih zaliha u desetak autobusa koji su pokušavali stići do Mariupolja, rekla je potpredsjednica vlade Iryna Vereshchuk.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy upozorio je da je rusko povlačenje sa sjevera i središta zemlje samo vojna taktika za jačanje snaga za nove snažne napade na jugoistoku. Nova runda pregovora između zemalja zakazana je za petak, pet tjedana nakon sukoba koji je ostavio tisuće mrtvih i protjerao 4 milijuna Ukrajinaca iz zemlje.





“Znamo njihove namjere”, rekao je Zelenskyy u noćnom video obraćanju naciji. “Znamo da se udaljavaju od onih područja u kojima ih pogađamo kako bi se usredotočili na druga, vrlo važna mjesta gdje bi nam moglo biti teško.””Bitke su ispred nas”, dodao je.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je na američke procjene o dezinformiranju ruskog predsjednika Vladimira Putina rekavši da su SAD u krivu i da “ni State Department ni Pentagon ne posjeduju prave informacije o tome što se događa u Kremlju”, prenosi AP.

Komentari

komentar

You may also like