Rusi objavili kada počinje masovno cijepljenje protiv Covida-19

Ruski ministar zdravstva Mikhail Murashko izjavio je danas kako će masovno cijepljenje protiv koronavirus Covid-19 za rizičnu skupinu ljudi početi u studenom i prosincu. Tada će se preparat dostavljati u regije, kazao je, i dodao, kako ovaj tjedan počinju post-registracijska testiranja.

Murashko je izjavio „kako se stvara grupa od 40 tisuća dobrovoljaca“ i naglasio da se radi „o placebo-kontroliranom testiranju, koje će omogućiti i na velikoj populaciji pratiti sve nijanse i detalje“. Kazao je kako je cjepivo „učinkovito i sigurno“.

Podsjećamo: rusko cjepivo protiv Covida-19, nazvano „Sputnik V“, prvo je službeno registrirano cjepivo protiv te bolesti u svijetu. Mnoge Zapadne države i znanstveni instituti, međutim, tvrde kako ono još uvijek nije prošlo treću fazu testiranja i da su dostupni stručni podaci o njemu nedostatni za kretanje u vakcinaciju stanovništva. Međutim, ruski znanstvenici tvrde suprotno i uvjeravaju u njegovu provjerenost i učinkovitost.

SAD su prošloga tjedna uvele sankcije protiv pojedinih ruskih znanstvenih instituta koji sudjeluju u istraživanju spomenutog cjepiva, uključno i onome iz Ministarstva obrane. U sve se, očito, uplela visoka politika, a u pozadini je, osim političkog prestiža na međunarodnoj razini i deklarativne brige za zdravlje stanovništva, itekako prisutan i element korporativnog biznisa i goleme zarade koja se smiješi farmaceutskim divovima. A ta zarada, sasvim sigurno, neće ostati isključivo u njihovim rukama jer gladnih novca i zaslužnih za njihovu zaradu sigurno će biti poprilično.

Ruski fond za direktne investicije danas je priopćio kako je dobio narudžbe iz više od 20 država za kupnju milijardi doza cjepiva „Sputnik V“, kao i to, da se Rusija dogovorila s pet država o proizvodnji cjepiva u količini od 500 milijuna doza godišnje.

Rusiju, očito, ne brinu spomenute kritike njenih oponenata, i ona nastavlja s globalnom promocijom svoga cjepiva, a moguća je i zajednička suradnja s Kinom na njegovom daljnjem razvoju i proizvodnji. Ta će činjenica nedvojbeno ubrzati reakciju i drugih svjetskih proizvođača cjepiva – farmaceutskih divova i njihovih znanstvenih instituta, pa svojevrsna utrka po tom pitanju, koju je Rusija očito akcelerirala, na kraju može dovesti do pobjede nad ovom pošasti – puno brže nego što se to ranije planiralo i predviđalo.
Komentari

komentar

You may also like