Rusi pobijedili na tenderu: Egiptu isporučuju helikoptere Ka-52K (Video)

Rusija je pobijedila na međunarodnom tenderu za isporuku helikoptera Ka-52K „Katran“ za egipatsku vojsku, izjavila je u ponedjeljak, 19. lipnja, ruska Federalna služba za vojno-tehničku suradnju. Još se moraju usuglasiti tehnički oblik helikoptera i  financijski uvjeti tj. provesti predugovorni dio posla, navodi se u priopćenju.

Podsjećamo, Egipat je kupio dva nosača helikoptera tipa „Mistral“, koje je za ruskog naručitelja (Ministarstvo obrane) gradilo francusko brodogradilište. Međutim, pod utjecajem proturuskih sankcija, Francuska je odbila brodove isporučiti Rusiji, iako je jedan od njih već u cjelosti bio plaćen, a drugi djelomično, te je pristala na isplatu kompenzacije ruskoj strani u visini od oko jedne milijarde eura.

Ovaj tip helikoptera izgrađen je specijalno za nosače helikoptera „Mistral“ i egipatska odluka je svakako najlogičnije rješenje.

Ugovor za njihovu isporuku može biti sklopljen 2019. godine, nakon obavljenih svih završnih testiranja. Ovaj helikopter je brodska inačica suvremenog ruskog helikoptera Ka-52 „Aligator“.

 





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like