Rusi registrirali prvo cjepivo protiv koronavirusa za životinje

Vijest koja bi, svakako, mogla obradovati vlasnike kućnih ljubimaca.

Naime, prvo cjepivo na svijetu protiv protiv koronavirusa za životinje registrirano je u Rusiji. Njegova masovna proizvodnja očekuje se u travnju, izvijestio je zamjenik predsjednika Rosselkhoznadzor Konstantin Savenkov.

Radi se o cjepivu “Karnivak-Kov” kojeg je razvila savezna državna institucija “Federalni centar za zdravlje životinja”. Danas je to prvi i jedini na svijetu profilaktički lijek protiv koronavirusa za životinje.

Testiranja cjepiva počela su u listopadu 2020. g. U njima su sudjelovali psi, mačke, arktičke lisice, šumske lisice i druge životinje. Tijekom istraživanja utvrđeno je kako je cjepivo bezopasno i da ima visoku imunogenu aktivnost. Sve su testirane cijepljene životinje u 100 posto slučajeva razvile protutjela na koronavirus SARS-CoV-2.

Znanstvenici Rosselkhoznadzora nastavljaju proučavati koliko dugo se razvija imunitet nakon primjene cjepiva, a kako je do sada utvrđeno, on traje najmanje 6 mjeseci.

Izum ovakvih cjepiva za životinje su od posebne važnosti, jer su, prema Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja, neke vrste životinja osjetljive na koronavirus, a slučajevi zaraze zabilježeni su u mnogim zemljama. Na teritoriju Ruske Federacije do danas su poznate dvije zaraze mačaka koronavirusom Covid-19: u Moskvi i u Tjumenu, a obje se sada nalaze u karanteni.





Svjetska zdravstvena organizacija – WHO, više je puta izvijestila kako ne postoje znanstveni dokazi o prenošenju zaraze koronavirusom sa životinja na ljude, iako se životinje njime mogu zaraziti.

Komentari

komentar





You may also like