Rusi spremni za isporuku PRO S-400 Turskoj

Direktor ruske Federalne službe za vojno-tehničku suradnju, Dmitrij Shugaev, očekuje pozitivni rezultat u svezi završetka pregovora Rusije i Turske o isporuci ruskog proturaketnog i protuzračnog sustava S-400.

„To je pitanje praktički riješeno, ali ne radi se o isporuci streljačkog oružja već o ozbiljnom sustavu i zato postoje dodatne nijanse. Ja se ozbiljno nadam kako ćemo uskoro vidjeti pozitivan ishod“, izjavio je Shugaev u intervjuu ruskoj novini „Kommersant“.

Zapad, prije svega SAD, protivi se sklapanju tog ugovora, „ali Turska je nazavisna država i sama može donositi odluke, kupovati ili ne kupovati…“, smatra Shugaev.

Podsjećamo: turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je 25. srpnja izjavio kako je ugovor o kupovini  ruskog raketnog sustava S-400 već potpisan. Pritom je kazao kako je Turska prije nekoliko godina SAD-u predlagala sporazum o kupnji raketnih sustava, međutim, ti su pregovori propali.

„Mi smo poduzeli nužne mjere i potpisali ugovor o isporuci S-400 iz Ruske Federacije. Ukoliko to bude Božja volja, mi ćemo te sustave vidjeti u zemlji. Svaka država traži najidealnije načine osiguranja svoje nacionalne sigurnosti. Ako postoji mogućnost osigurati zajedničku proizvodnju, takav izbor je pravilan. Turska vlada nekoliko godina je predlagala američkim partnerima sklapanje identičnog posla, ali pregovori  nisu dali rezultata. Nakon toga Turska je bila primorana nastaviti potragu“, izjavio je predsjednik Erdogan.

 
 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like