Rusi tvrde da je samo 20-ak američkih raketa pogodilo cilj, a Tillerson odgovara kako zračna pista nije bila clj

Nakon jučer objavljenih informacija ruskog Ministarstva obrane prema kojima je tek 20-ak od 59 lansiranih američkih raketa Tomahawk pogodilo cilj, a ostale su pale tko zna gdje, oglasio se i Washington.

Tako je američki državni tajnik Rex Tillerson u petak izjavio, kako uzletno-slijetna staza zrakoplovne baze sirijske vojske u regiji Homs i nije bila cilj američkog napada i da je zato ona sposobna za daljnje korištenje. Također je kazao kako su američki napadi postigli svoj cilj i da su uništili jednu petinu 7. odjeljenja sirijskih zračnih snaga.

Nakon Tillersonovih navoda izrečenih novinarima, oglasila se i Bijela kuća, riječima: „On je priznao kako je uzletno-slijetna staza još sposobna za korištenje, ali ona nije bila cilj.“

Rex Tillerson je izjavio kako ga je razočarala reakcija Rusije na američki napad i da to govori kako ona nastavlja podupirati režim sirijskog predsjednika Bashara al-Asada.

Prema informacijama sirijske vlade, u američkom napadu poginulo je deset sirijskih vojnika, a rusko Ministarstvo obrane je priopćilo kako je uništeno skladište s materjalno-tehničkom opremom, odjeljenje za vježbe, šest zrakoplova MiG 23 koji su se u hangarima nalazili radi remonta, kao i radarska postaja. Ruski mediji, koji su izvjestili s mjesta događaja, javili su kako je dio tehnike, uključno i pet lovačkih zrakoplova i uzletno-slijetna staza ostalo čitavo ili su vrlo malo oštećeni, a da je 8 hangara uništeno skupa s tehnikom.

Geopolitika.News prosuđuje kako novih američkih napada na objekte sirijske vojske više neće biti i da je temeljni razlog  jučerašnjeg napada bila konstelacija snaga u Washingtonu i odmjeravanje moći između suprostavljenih tabora. Tako su, nakon početnog snažnog pritiska od strane predstavnika Demokratske stranke i njima odane većine glavnih medija koji su tvrdili da predsjednik Trump nema definiranu bliskoistočnu politiku i da mora početi snažno djelovati protiv Asada, gotovo odmah nakon izvršenih napada počeli tvrditi upravo suprotno. Tako je već jučer na CNN-u jedan od gostiju iz redova Demokratske stranke oštro kritizirao Trumpovu zapovjed za napad na sirijsku vojnu bazu, tvrdeći kako to neće pridonjeti ničemu, a može trajno narušiti odnose s Rusijom i dovesti dvije države na rub međusobnog sukoba.





Osim toga Potpuno je jasno da Rusija ne namjerava odustati od potpore Asadu i to Washington jako dobro zna. Zato su i stigle izjave kako SAD neće vojno rušiti Asada već će to prepustiti pregovorima koji se održavaju u Ženevi. Demokrati i jastrebovi iz Republikanske stranke postigli su još jedan cilj – u potpunosti su obezvrijedili predstojeći dvodnevni posjet državnog tajnika Rexa Tillersona Moskvi koji treba početi za tri dana, a pojedini mediji ga već nazivaju samo turističkim. A iz Rusije se već čuju pojedini medijski zahtjevi da Tillersona ne primi predsjednik Putin, kako je planirano, već samo njegov kolega – ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like