Rusi tvrde: Kijev prebacuje vojsku u Donbass i sprema se za vojnu akciju

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je kako Kijev u Donbass prebacuje ofanzivne vojne snage i da postoje dokazi o pripremi ukrajinske vojske za provedbu vojne operacije.

„Na žalost, posljednjih se dana sve češće pojavljuje informacija o aktivnom pripremanju za moguće vojne akcije ukrajinske vojske u Donbassu. … U regiju se dovlače ofanzivne komponente, koje se potom raspoređuju uzduž čitave linije sukoba“, izjavila je Zaharova i dodala, kako je proglašeno ratno stanje „samo kamuflaža iza koje se Poroshenkov režim priprema za novu provokaciju u Donbassu i da će u tu svrku on objaviti neke dokaze o tzv. ruskoj agresiji“.

Zaharova navodi kako su se u toj regiji rasporedile ukrajinske snage koje su se obučavale od strane instruktora NATO saveza. Radi se, kazala je, o vojnicima iz sastava desantno-jurišnih i mehaniziranih brigada ukrajinske vojske, „koji su u studenom na poligonima Zhitomirske i Lavovske regije prošli intenzivnu obuku uz aktivno sudjelovanje američkih, kanadskih i britanskih instruktora“. Dodala je kako su na liniji sukoba u Donbassu „primjećeni i borci iz inozemnih privatnih vojnih tvrtki, koji su vršili obuku ukrajinskih specijalnih postrojbi za provođenje ofanzivnih operacija“.

Zaharova je izjavila, da se, prema informacijama britanskih medija, u Donbass prebacuju vojnici iz Velike Britanije, specijalizirani za operacije na internetu, „iz 77 brigade britanske vojske, čiji je glavni zadatak provođenje specijalnih operacija na internetu, kao i oživotvorenje psihološko-informacijskih aktivnosti“.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like