Rusi tvrde: SAD i London opljačkali Venezuelu za 354 mlrd dolara, a nude humanitarnu pomoć za 20 milijuna

Američke sankcije stisnule su vrat venezuelanskom gospodarstvu i predsjednik Nicolas Maduro, u uvjetima ograničenih mogućnosti proizvodnje i prodaje nafte, traži nove mogućnosti za pribavljanje svježeg novca, prije svega deviza. I čini se kako ih je našao kroz pojačan izvoz zlata.

Tako agencija Reuters, pozivajući se na izvore u tamošnjoj vladi, navodi kako je Maduro prošli tjedan iz zemlje izvezao 8 tona zlata. Zlato je prevezeno specijalnim vladinim transportom, a u vrijeme provedbe te operacije direktor Središnje banke bio je u inozemstvu. Također nema informacija o tome gdje je to zlato točno prevezeno.

Oporbeni zastupnici iz venezuelanskog parlamenta optužuju vladu kako zlato planira prodavati nezakonito, a Središnja banka zemlje te optužbe nije komentirala.

Podsjećamo: krajem siječnja ove godine oporba je optužila vladu za nastojanje izvoza 20 tona zlata u Rusiju. Kremlj je izjavio kako mu je takva informacija nepoznata. Kasnije je Reuters objavio kako vlada u Caracasu zlato namjerava prodati UAE u količini od 15 tona, od čega su 3 tone bile prodane 26. siječnja.

Tvrtka Noor Capital iz UAE je 2. veljače priopćila kako je od venezuelanske Središnje banke kupila 3 tone zlata.

I agencija Bloomberg navodi kako je vlada u Caracasu imala u planu prodati još 20 tona zlata, ali je to odgođeno zbog velike pozornosti javnosti.
Prema procjenama analitičara, u državnoj Središnjoj banci ostale su još 132 tone zlata, što je minimum u zadnjih 75 godina. One su se počele smanjivati još od 2013.g. i početka velike ekonomske krize u Venezueli, koja se poklopila s dolaskom na vlast Nicolasa Madura. Međutim, treba reći kako i britanska Bank of England pod različitim političkim pritiscima već duže vrijeme odbija Venezueli vratiti njezino, tamo pohranjeno zlato.

„SAD i Velika Britanija opljačkale su Venezuelu“

Uz predmetnu vijest Reutersa o prodaji venezuelanskog zlata izvrsno se uklapaju i jučer izrečene riječi ruskog predstavnika u Vijeću sigurnosti UN-a Vasilyja Nebenzye. „Washington i London u posljednje su vrijeme opljačkali venezuelanski narod za ukupno 30 milijardi dolara u naftnim i bankovnim aktivima. Dajte, nazovimo stvari svojim imenom: pred našim očima grubo se pljačka suverena država, želeći ju se dovesti do bijede, kako bi se u okviru međunarodnim pravom nepriznate koncepcije humanitarne intervencije… smijenio neugodni režim“, kazao je vodeći ruski diplomat u UN-u.

Podsjetio je i na činjenicu kako su SAD još 2013. g. protiv Venezuele uvele sankcije, koje su u mnogomu i pridonijele sadašnjem stanju u toj zemlji jer su Venezuelu koštale 354 milijarde dolara, a o čemu danas nitko ne govori. To je povezao s, kako je kazao, licemjerjem, da upravo sada Sjedinjene Države  Venezuelancima nude humanitarnu pomoć svojim kamionima u vrijednosti od 20 milijuna dolara, kako bi im pomogle u katastrofalnom gospodarskom stanju u kojem se njihova zemlja našla.

Očito je kako svaka medalja ima dvije strane, pa tako i ova venezuelanska, i da nitko u tragediji koju proživljava tamošnji narod nije nedužan i nema pravo onom drugom dijeliti lekcije.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like