Rusi u rat uvode zrakoplove dvokrilce

Rusija u nastavku invazije na Ukrajinu, pritisnuta ukrajinskom protuzračnom obranom – bitnicama protuzračnih raketnih sustava S-300 koje praktički onemogućavaju djelovanje ruskog zrakoplovstva na srednjim i velikim visinama – koju nisu u prvoj fazi rata uspjeli neutralizirati, okreće se korištenju transportnih aviona dvokrilaca Antonov AN-2 NATO kodne oznake Colt

Rusija u nastavku invazije na Ukrajinu, pritisnuta ukrajinskom protuzračnom obranom koju nisu u prvoj fazi rata uspjeli neutralizirati, okreće se korištenju transportnih zrakoplova dvokrilaca Antonov AN-2 NATO kodne oznake Colt.

Tijekom tri tjedna ratovanja u Ukrajini ruske snage nisu uspjele pronaći i uništiti bitnice protuzračnih raketnih sustava S-300 koje praktički onemogućavaju djelovanje ruskog zrakoplovstva na srednjim i velikim visinama. Na malim visinama ruski zrakoplovi ugroženi su masom ručnih protuzračnih raketnih sustava, američkih “Stinger”, kao i onih iz sovjetskog doba tipa “Strela” i “Igla”.

Bespotrebno aktiviranje

Rusi sada pokušavaju protiv ukrajinske protuzračne obrane iskoristiti potpuno zastarjele dvokrilce An-2 koji potječu još iz 1947. godine. Velik broj aviona toga tipa Rusi okupljaju na svome teritoriju uz ukrajinsku granicu i očito ih pripremaju za uporabu u nastavku invazije na Ukrajinu. Pretpostavlja se da ih namjeravaju koristiti kako bi zbunili ukrajinske protuzračne raketne sustave i cijeli sustav protuzračne obrane koji je još sačuvan i natjerali ih na bespotrebno aktiviranje zbog pojave bezvrijednih zrakoplova kako bi locirali radare za promatranje, kao i oni za navođenje raketnih sustava, i kako bi ih potom uništili.

Objavljene satelitske fotografije tvrtke Maxar pokazuju da su Rusi u zračnu bazu Seshcha u Brjanskoj oblasti u zapadnoj Rusiji uz granicu s Ukrajinom dopremili čak 42 aviona dvokrilca An-2 iz raznih dijelova Rusije. Zračna baza Seshcha inače je matična baza ruske 566. transportne pukovnije, u čijem se sastavu nalaze teški transportni avioni An-124 Condor i Iljušin Il-76 Candid. Koja je svrha okupljanja u toj bazi 42 od ukupno 60 An-2 kojima Rusija raspolaže, još nije poznato. Pretpostavlja se da će ti avioni koji se inače koriste jednako i za civilne svrhe kao i za vojne, između ostalog i za zaprašivanje usjeva, biti korišteni ili u borbi protiv sustava protuzračne obrane Ukrajine ili za provođenje borbenih operacija specijalnih postrojbi.





U ovoj drugoj varijanti, koja je prema nekim informacijama već u primjeni, avioni An-2 koriste se da u niskom letu ispod zahvata ukrajinskih radara prebacuju manje grupe vojnika na područja na kojima nema uređenih pista ni zračnih luka. Avioni An-2 sposobni su, naime, slijetati na vrlo kratke travnate i zemljane čvrste terene i na taj način prebacivati odrede specijalnih postrojbi. Istovremeno, koriste se i za dostavu zaliha ruskim trupama u Ukrajini koji su u svom kretanju zaglavili u čepovima na prometnicama na koje su prisilno kanalizirani djelovanjem ukrajinskih borbenih grupa.

Krila od platna

Dostava goriva, hrane i streljiva trupama koje su zaglavile u kolonama pogibeljna je misija za koju su Rusi dosad koristili postrojbe niže razine borbenih sposobnosti sastavljene od ročnih vojnika.





Njih su ukrajinske udarne grupe koje slobodno borbeno djeluju između ruskih kolona u pokretu više puta desetkovale, a vojnike zarobile. Ruska vojska u pokušaju prikrivanja gubitaka i održavanja povoljnog odnosa javnosti prema ratu u Ukrajini te postrojbe izvlači s ukrajinskog ratišta i borbenog djelovanja.

Avioni An-2 brži su od transportnih helikoptera s kojima djeluju u dostavi materijala ruskim postrojbama unutar Ukrajine i mogu ponijeti veće količine tereta.

Zbog svojih tehničkih karakteristika avioni An-2 dizajnirani odmah nakon 2. svjetskog rata, bizarno, ali istinito, imaju izvjesne stealth karakteristike. Slabiji radarski odraz rezultat je konstrukcije u kojoj su krila aviona presvučena platnom, te je samo trup izrađen od metala. Stoga je i radarski odraz razmjerno veličini aviona manji od mnogih helikoptera. Prema izvješćima, dio An-2 pretvoren je u dronove koji se koriste kao mamci za simuliranje helikopterskih ili formacija dronova koji trebaju poslužiti aktiviranju ukrajinske protuzračne obrane, uključujući i aktiviranje radara. U cilju takvog djelovanja, krajem veljače u istu bazu stigli su i ruski avioni za elektroničko ratovanje. Njihova svrha je da točno lociraju radarske sustave nakon što ih svojim letovima avioni An-2 bespotrebno aktiviraju. Čini se da su Rusi uistinu pokušali na taj način obmanuti ukrajinsku protuzračnu obranu, no bez velikog uspjeha. Ukrajinska strana jednostavno je raspolagala informacijama o prebacivanju aviona Antonov 2 na ruske aerodrome u blizini ukrajinske granice i nije se dala prevariti.

Slabosti sustava

Korištenje An-2 u ovakvim misijama nije novost. Na isti način koristio ih je Azerbajdžan tijekom svoga rata s Armenijom u regiji Nagorno-Karabah 2020. godine. Tijekom tog sukoba Azerbajdžan je avione An-2 opremio modificiranim uređajima za kontrolu leta. Tim prerađenim dvokrilcima u početnoj fazi leta upravljali su piloti koji su ih doveli na zadani kurs prema armenskim položajima, nakon čega su piloti iskakali padobranima. Avioni An-2 nastavili su slijediti programiranu rutu leta bez pilota aktivirajući svojim letom armensku protuzračnu obranu prije nego što bi bili srušeni djelovanjem armenske protuzračne obrane ili nakon što bi ostali bez goriva.

Pretpostavlja se da je dio zrakoplova An-2 pretvoren i u dronove “samoubojice” u koje je ukrcana veća količina eksploziva, no nisu potvrđeni uspješni napadi tako preuređenim dvokrilcima, najvjerojatnije zbog slabosti sustava vođenja prema ciljevima.

Zasad je potpuno sigurno da se dvokrilci platnenih krila An-2 koriste za ometanje ukrajinske protuzračne obrane kao svojevrsni mamci i u još većoj mjeri za prikriveno prebacivanje manjih, dobro naoružanih grupa vojnika i diverzantskih skupina na određene pozicije. Takve operacije se izvode ili slijetanjem aviona An-2 na pogodne improvizirane sletne staze ili pak izbacivanjem padobranaca u niskom letu. Prema raspoloživim saznanjima, ukrajinskoj strani poznati su svi podaci o stacioniranju i uporabi aviona An-2  ruskih invazijskih snaga, pa je stoga njihov učinak sveden na minimum.

Komentari

komentar

You may also like