Rusi uspješno testirali suvremenu protubalističku raketu A-235 (Video)

Ruske oružane snage izvršile su uspješno testiranje protubalističke rakete koja je namjenjena za učvršćivanje sustava protuzračne obrane, izvjestilo je rusko Ministarstvo obrane.

Lansiranje je izvršeno s poligona Sari-Shagan, u nazočnosti predstavnika protuzračnih snaga ruske vojske i industrijskog kompleksa. Raketa je uspješno uništila zadani cilj.

Sustav protuzračne obrane u prvom redu štiti Moskvu i Središnju industrijsku zonu od udara balističkih raketa, a zadaća mu je i pomoć sustavima za rano uzbunjivanje o raketnom napadu i nadzor svemirskog prostranstva.

Trenutačno je za obranu Moskve odgovoran sustav PRO A-135, čije je uspješno testiranje izvršeno još 1979. godine. Sastoji se od radarske postaje „Don-2N“ u Sofrinu pokraj Moskve, zapovjedno-lansirnog punkta 5K80 u Puškinu, također pokraj Moskve, i nekoliko paljbenih sustava, ojačanih proturaketama kratkog dometa 53T6.

Inače, novi raketni sustav A-235 započeo je prva testiranja 2014. godine. On izaziva veliku pozornost ali i zabrinutost zapadnih vojnih stručnjaka zbog njegovih operativnih karakteristika, između ostalog i navodne sposobnosti uništavanja protivničkih satelita u zemljinoj orbiti. 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like