Rusi zadovoljni. Ukrajina želi potpisati sporazum tek nakon ruske predaje regije Herson

Danas je u Istanbulu završio četvrti krug rusko-ukrajinskih pregovora o postizanju sporazuma o završetku rata i poslijeratnom statusu Ukrajine. Pregovarače je uoči sastanka osobno posjetio i pozdravio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Ukrajinske vlasti spremne su na pregovore s Rusijom. Konkretno, predali su tekst mogućeg mirovnog sporazuma koji predviđa odbijanje ulaska zemlje u NATO tj. neutralni status i odricanje od oružja za masovno uništenje. To je nakon pregovora izjavio pomoćnik predsjednika Ruske Federacije Vladimir Medinski za rusku televiziju Rusija 24.

Osim toga, kazao je dalje, Ukrajina se obvezuje da neće dozvoliti otvaranje stranih vojnih baza i stranih vojnih kontingenata, a vojne vježbe će se moći izvoditi samo uz dozvolu zemalja jamaca, među kojima će biti i Rusija.

Kazao je kako je ruska vojna intervencija omogućila i otkrivanje tajnih bioloških laboratorija pod ingerencijom Pentagona, kao i pronalazak dokaza o planiranoj vojnoj intervenciji ukrajinske vojske u Donbasu u ožujku ove godine s ciljem nasilnog ukidanja LNR i DNR.

Također je kazao kako je Kijev godinama odbijao ruske zahtjeve koji su išli upravo po gore navedenim elementima mogućeg sporazuma, i da je tek jučer po prvi put izrazio spremnost za prihvaćanje spomenutih zahtjeva Moskve.

S druge strane šef ukrajinske delegacije David Arakhamia objavio je uvjete za potpisivanje sporazuma s Rusijom, javlja danas, 30. ožujka, turska agencija Anadolu, pozivajući se na RBC-Ukrajina.





Prema njegovim riječima, prve ruske snage moraju napustiti teritorije koji su bile okupirani nakon 23. veljače 2022. godine. Nadalje je izjavio:

“Kada dođemo do uvjetnog potpisivanja sporazuma ili trenutka kada se o tome već može ozbiljno razgovarati, oni će morati potpuno otići. A onda ćemo sjesti da ga potpišemo, potvrdimo ili parafiramo.”

Napomenuo je da po pitanju istoka Ukrajine “još nije ni razgovarano” i naglasio da ruske snage također moraju napustiti jug regije Herson, koridor za Krim”.





Istovremeno je napomenuo da Kijev želi holistički sporazum:

“Radimo na odluci o svakom pitanju posebno, ali nešto možemo potpisati samo u cijelosti i u kompleksu. Ako ne, onda se gubi smisao cijelog razgovora.”

Podsjećamo da Ukrajina tvrdi kako ne namjerava priznati rusku jurisdikciju nad Krimom i Sevastopoljem i neovisnost samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Međutim, Medinski je na kraju današnje izjave kazao kako su zahtjevi Moskve prema Kijevu po pitanju priznanja Krima i LNR-a i DNR-a jasni i nedvosmisleni, i da od njih nema odstupanja.

Komentari

komentar

You may also like