Rusija avionima šalje humanitarnu pomoć u Kubu

Iz ruskog ministarstva obrane danas su najavili slanje dva transportna vojna aviona za Kubu, prenosi Sputnik.

“Na zahtjev vrhovnog zapovjednika ruske vojske, Vladimira Putina, vojni transportni avionu će dostaviti humanitarnu pomoć u Kubu. Dva Two An-124 Ruslan aviona iz ministarstva obrane poletjela su iz Čkalovski aerodroma blizu Moskve do svoje destinacije. Avioni će dostaviti hranu, osobnu zaštitnu opremu i više od milijun medicinskih maski za Kubu. Sveukupno, više od 88 tona robe”, piše u objavi ruskog ministarstva.

Kubu je zahvatio val protesta u više desetaka kubanskih gradova. To je najveći takav protest od 1994. Prosvjedi jenjavaju, ali je ekonomsko stanje i dalje teško u Kubi. Ubijen je najmanje jedan prosvjednik, a mnogo ih je uhićeno. Kuba mnogo zavisi od turizma i izvoza šećera. Turizam pati zbog pandemije, a šećerna trska od suše. Nedostaje hrane i lijekova.

Kubanski predsjednik je optužio SAD za organizaciju prosvjeda, a Peking i Moskva su već upozorili na utjecaj “iz vana” u Kubi. Nedavno smo objavili kraću analizu o tome zašto bi se Rusija mogla još više približiti Kubi.

Slanje pomoći s drugog kraja svijeta, iz Moskve za Havanu, mogla bi biti simbolička poruka o takvom novom približavanju starih saveznika.

Komentari

komentar
You may also like