Rusija bi mogla uspostaviti vojnu bazu u ukrajinskoj regiji Herson

Ruska uprava u ukrajinskoj regiji Herson od Moskve će tražiti uspostavu vojne baze na tom području, prenijela je u utorak ruska novinska agencija RIA riječi dužnosnika lokalne vlasti.

Rusija je u veljači pokrenula napad na Ukrajinu, osvojivši regiju Herson koja je Moskvi posebice važna jer se nalazi u susjedstvu Krima, poluotoka koji je pod ruskom kontrolom od sukoba u 2014. Rusija je tamo postavila novu upravu i počela uvoditi ruski rubalj kao valutu. Prijelazni rok za uvođenje rublja je 4 mjeseca i ut om roku će se paralelno koristiti ruski rubalj i ukrajinska grivnja.

“U regiji Herson trebala bi biti ruska vojna baza”, kazao je za rusku RIA-u Kirill Stremousov, zamjenik šefa onoga što Rusija naziva “civilno-vojnom regionalnom upravom” Hersona. “To ćemo tražiti i to želi stanovništvo regije. Ovaj potez je ključan i bit će jamac sigurnosti regije i njenih stanovnika”.

Sam grad Herson, koji je prije rata imao oko 280 000 stanovnika, je prvi veći grad kojeg je osvojila ruska vojska (2.3.). Zapadni mediji ukrajinska strana su izvještavali o periodičnim mirnim prosvjedima u centru grada od strane Ukrajinaca protiv ruske okupacije.

Komentari

komentar





You may also like