Rusija Bjelorusiji spremna pružiti i vojnu pomoć

Foto: maps-belarus

Nakon što je jučer, na inicijativu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka održan njegov telefonski razgovor s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom, u nedjelju, 16. kolovoza, održan je njihov novi telefonski razgovor. Podsjećamo kako je jučer, prije razgovora s Putinom, Lukašenko izjavio kako se „nužno povezati s ruskim predsjednikom Putinom… zato što ovo više nije prijetnja samo Bjelorusiji“, dok je u samom razgovoru dvojice državnika bilo rečeno kako treba jačati savezništvo između dviju zemalja „u okviru Savezne države“ te izraženo uvjerenje kako će se problemi u Bjelorusiji uskoro riješiti.

U današnjem razgovoru dvojice čelnika „ruska strana je potvrdila spremnost pružiti nužnu pomoć u riješenju nastalih problema (u Bjelorusiji) na temelju načela Sporazuma o osnivanju Savezne države, kao i – u slučaju nužde – po liniji Organizacije Ugovra o zajedničkoj sigurnosti (tzv. ruski pandam NATO savezu, u koji, osim Rusije i Bjelorusije, ulaze još i Armenija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan), navodi se u službenom priopćenju Kremlja, objavljenom nakon telefonskog razgovora.

Glasnogovorništvo bjeloruskog predsjednika preciziralo je kako se radi o ruskoj potpori „u slučaju zaoštravanja stanja u sferi vanjskih ugroza“.

Danas je svoju potporu oporbenim prosvjednicima u Bjelorusiji dao i veleposlanik te zemlje u Slovačkoj Igor Leshenya.

Istodobno je litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkyavichus na svom twittu aktualnog čelnika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka nazvao „bivšim predsjednikom“, koji „sada moli Putina za pomoć“.





Baltičke zemlje i Poljska ponudile su se kao mogući posrednici u pregovorima bjeloruske vlade i oporbe što je Lukašenko kategorički odbio, a danas je u Minsku održao i vlastiti miting potpore rezultatima nedavo održanih predsjedničkih izbora u kojima je on iznova pobjedio, s osvojenih 80-ak posto glasova – što oporba ne priznaje i zbog čega je pokrenula masovne prosvijede.

 

 





 

 

Komentari

komentar

You may also like