Rusija Bugarskoj počela isporučivati plin kroz novi plinovod „Turski tok“

Od 1. siječnja 2020. g. Rusija je Bugarskoj počela isporučivati  prirodni plin kroz svoj novoizgrađeni plinovod „Turski tok“, umjesto preko Rumunjske – kroz europski plinovodni sustav. O tome je izvijestila bugarska državna tvrtka „Bulgargaz EAD“.

Dana 30. prosinca bio je potpisan dodatni sporazum između „Bulgargaz EAD“ i ruskog „Gazprom Export“ o isporukama plina. U sporazumu se nalazi i članak o točci prijama tj. predaje plina, koja se od 1. siječnja prenosi s bugarske granice s Rumunjskom, na bugarsku granicu s Turskom („Strandža 2“).

Plinovod „Turski rok“ 8. siječnja službeno u pogon puštaju ruski i turski predsjednici Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, na svečanosti, koja će se organizirati u Istanbulu. Nakon „Plavog toka“, ovo je drugi plinovod koji povezuje Rusiju i Tursku dnom Crnog mora. Sastoji se od dviju cijevi, svake kapaciteta od 15,75 milijardi m3 plina godišnje. Prva cijev namjenjena je turskim potrošačima, a druga za zemlje EU, odnosno Jugo-istočne i Srednje Europe. Na slijedećoj karti iz ruskog izvora možete vidjeti zemlje koje planiraju kupovati ruski plin iz plinovoda „Turski tok“, kao i godine kada te isporuke trebaju početi. U 2020. godini, osim Bugarske, plin iz toga plinovoda trebala bi početi dobivati i Srbija, 2021. Mađarska, a 2022. Slovačka.

Bugarska je procijenila svoju financijsku korist od promjene točke prijama ruskoga plina, u iznosu od 81 milijun leva (46,5 milijuna dolara). Samo ušteda od tranzitnih troškova kroz Rumunjsku iznosit će 76 milijuna leva. Dio financijskog dobitka odnosit će se i na smanjenu cijenu plina od Nove godine za prvo tromjesečje 2020.g. za bugarske potrošače, a Bugarska će uštedjeti oko 2,6 milijuna dolara na račun nižih tarifa, nego je to bilo kada je ruski plin dobivala kroz Rumunjsku.

Bulgargaz EAD i dalje nastavlja pregovore s Gazprom Exportom s ciljem daljnjeg smanjenja cijena za bugarske potrošače – na razinu onih koje na svojim granicama trenutačno dobivaju Njemačka, Francuska i Italija. Bugarska planira polučiti godišnju dobit od plinovoda „Turski tok“ u iznosu od 360 milijuna leva (oko 180 milijuna eura).





Podsjećamo: predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump 21. prosinca potpisao je zakon o obrambenom proračunu, u koji su uključene i odredbe o sankcijama protiv ruskih plinovoda „Sjeverni tok 2“ i „Turski tok“ (preciznije, protiv izvođača radova, a ne država). Sankcije bi službeno trebale stupiti na snagu mjesec dana kasnije tj. 20. siječnja 2020. g. Međutim, plinovod „Turski tok“ već je upotpunosti izgrađen, a trenutačno kroz njega prolaze probne isporuke. Naime, još 30. studenog 2019. g. Turska je završila 140 kilometara dugu spojnicu „Turskog toka“ do granice s Bugarskom, te je taj plinovod sada fizički spojen s plinovodom „Balkanski tok“ čija se izgradnja završava – tj. njegova spojnica s „Turskim tokom“ do granice sa Srbijom (i dalje prema Mađarskoj). Dionica bugarskog dijela plinovoda „Balkanski tok” do granice sa Srbijom duga je 308 kilometara, a trebala bi biti dovršena do 31. svibnja, nakon čega će isporuke plina iznositi 8,75 milijuna m3 godišnje.

U cijelosti, novi plinovod „Balkanski tok“ kroz Bugarsku bit će dug 484 kilometra, a mora biti završen do kraja 2020. godine.

Komentari

komentar





You may also like