Rusija Bugarskoj počela isporučivati plin kroz novi plinovod „Turski tok“

Od 1. siječnja 2020. g. Rusija je Bugarskoj počela isporučivati prirodni plin kroz svoj novoizgrađeni plinovod „Turski tok“, umjesto preko Rumunjske – kroz europski plinovodni sustav. O tome je izvijestila bugarska državna tvrtka „Bulgargaz EAD“.

Dana 30. prosinca bio je potpisan dodatni sporazum između „Bulgargaz EAD“ i ruskog „Gazprom Export“ o isporukama plina. U sporazumu se nalazi i članak o točci prijama tj. predaje plina, koja se od 1. siječnja prenosi s bugarske granice s Rumunjskom, na bugarsku granicu s Turskom („Strandža 2“).

Plinovod „Turski rok“ 8. siječnja službeno u pogon puštaju ruski i turski predsjednici Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, na svečanosti, koja će se organizirati u Istanbulu. Nakon „Plavog toka“, ovo je drugi plinovod koji povezuje Rusiju i Tursku dnom Crnog mora. Sastoji se od dviju cijevi, svake kapaciteta od 15,75 milijardi m3 plina godišnje. Prva cijev namjenjena je turskim potrošačima, a druga za zemlje EU, odnosno Jugo-istočne i Srednje Europe. Na slijedećoj karti iz ruskog izvora možete vidjeti zemlje koje planiraju kupovati ruski plin iz plinovoda „Turski tok“, kao i godine kada te isporuke trebaju početi. U 2020. godini, osim Bugarske, plin iz toga plinovoda trebala bi