Rusija će 2023. preusmjeriti 140 milijuna tona (60%) svoje nafte iz Europe u Aziju

Rusija će 2023. preusmjeriti u Aziju 140 milijuna tona izvozne nafte i naftnih derivata od 220 milijuna koliko se dosad odnosilo na Europu, izjavio je zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak na margini sastanka Upravnog odbora Moskovskog energetskog instituta (MPEI) – a prenose RIA Novosti.

“Ove godine će (na Istok) otići 140 milijuna tona nafte i naftnih derivata. Oko 80-90 milijuna tona ostat će na Zapadu”, kazao je ruski vladin dužnosnik.

U 2022. godini u Aziju je otišlo oko 40 milijuna tona količine nafte orijentirane na europska tržišta.

Time 2023. Rusija planira preusmjeriti u Aziju više od 60% izvoza nafte i naftnih derivata, koji su dosad išli u Europu.

U veljači je potpredsjednik ruske vlade izvijestio da je izvoz nafte iz Rusije u 2022. dostigao 242 milijuna tona, što je povećanje od 7,6 posto. Prema ruskoj Federalnoj carinskoj službi, u monetarnom smislu izvoznici su povećali izvoz mineralnih goriva, nafte i proizvoda destilacije za 42,8% u usporedbi s 2021. – na iznos od 383,7 milijardi dolara.

Istovremeno, ruski proračunski prihodi od nafte i plina za prvo tromjesečje ove godine manji su za 45 posto na godišnjoj razini, što je, kako kažu u Ministarstvu financija, “prije svega posljedica pada kotacija nafte Urals i smanjenje izvoza prirodnog plina.” Ministarstvo očekuje “postupno smanjenje popusta na cijene” za Urals i ponovnu uspostavu poreznih prihoda u drugoj polovici 2023. godine.

Mađarska sklopila nove sporazume o opskrbi ruskim plinom i naftom

Komentari

komentar

You may also like