Rusija će graditi pomorsku bazu u Sudanu, na Crvenom moru!

Foto: CountryReports.org

Sinoć je ruski premijer Mihail Mišustin odobrio sporazum između Rusije i Sudana o izgradnji ruske pomorske baze u toj zemlji i naložio je da se isti predstavi predsjedniku države Vladimiru Putinu.

Projekt je vladi predstavilo rusko Ministarstvo obrane, a usuglašen je s Ministarstvom vanjskih poslova i drugim nadležnim tijelima, a onda i razrađen sa sudanskom stranom.

Čitava stvar inicirana je 2019. g. na summitu Rusija-Afrika u Moskvi, na kojem je bilo čak 10 tisuća predstavnika iz više od 50 afričkih zemalja.

Sukladno dokumentu objavljenom od strane ruske vlade, radit će se o bazi u Port Sudanu, jednom od dva sudanska lučka grada na Crvenom moru, koje je jedno od najvažnijih pomorskih trgovačkih putova. Trebala bi služiti isključivo u obrambene svrhe ruske vojno-pomorske flote i biti logistički centar i baza za opskrbu brodova. O tome piše austrijski medij Die Presse. Neće biti usmjerena protiv drugih država.





Ruska vojna nazočnost može pomoći očuvanju mira i stabilnosti u regiji. „Ali ako se na taj događaj gleda s čisto praktične i geostrateške točke gledišta, time Rusija može povećati utjecaj kao minimum u širem prostoru Afrike, arapskoj regiji, a također, posredno, i u Indijskom oceanu. Osim toga, Crveno more je kao važna pomorska arterija kroz Sueski kanal povezano sa Sredozemnim morem“, navodi austrijski medij.

 

Komentari

komentar





You may also like